UE răspunde Moscovei: „Respingem aceste acuzații nefondate privind imixtiunea internă”
Full Article 2 minutes read

UE răspunde Moscovei: „Respingem aceste acuzații nefondate privind imixtiunea internă”

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova respinge vehement acuzațiile privind imixtiunea în treburile interne ale țării. Reacția vine după ce Ministerul rus de Externe a îndemnat SUA Și UE să „se abțină  de la implicarea directă în treburile interne ale Republicii Moldova”.

Contactați de NM pentru un comentariu, reprezentanții Delegației UE la Chișinău au declarat:

„Respingem aceste acuzații nefondate privind imixtiunea internă. Dimpotrivă, spusele liderilor UE din ultimele zile, chemarea unanimă, în unison cu Comisia de la Veneția, la respect față de Constituția Moldovei și rolul și atribuțiile Curții Constituționale, demonstrează angajamentul UE față de poporul Republicii Moldova și ordinea constituțională a țării”.

Amintim că, pe 26 aprilie, reprezentanta Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat că SUA și UE se implică direct în procesele politice interne din Moldova, iar „angajarea lor vădit politică provoacă o polarizare și mai mare a societății moldovenești”.

Maria Zaharova s-a referit la reacțiile față de deciziile adoptate pe 23 aprilie de parlamentul Moldovei privind presupusa uzurpare a Curții Constituționale. Oficialul rus a atras atenția la comentariile care au venit din partea președintelui Consiliului European Charles Michel, a reprezentantului UE pentru relații externe și politici de securitate Josep Borrell, precum și a șefului Delegației UE în Moldova Peter Michalko și a ambasadorului SUA în Moldova Dereck J. Hogan.

„Este emblematic faptul că atunci când îndeamnă parlamentul să respecte hotărârile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE, se pare că refuză să manifeste același respect față de acțiunile legislatorilor Moldovei. O asemenea diferență de apreciere încă o dată confirmă că vestul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” în apărarea cărora se expun”, a conchis diplomatul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: