Ultimii soldați americani au părăsit Afganistanul. SUA au fost nevoite să lase în urmă avioane și elicoptere
Full Article 2 minutes read

Ultimii soldați americani au părăsit Afganistanul. SUA au fost nevoite să lase în urmă avioane și elicoptere

Ultimele avioane militare și soldați americani au părăsit Aeroportul Kabul. SUA au fost nevoite să lase în urmă o parte din aparatele de zbor și tehnică militară. Potrivit unor date neoficiale, valoarea acestora se ridică la $85 miliarde, scrie Euronews.

În noaptea spre marți, aproape cu 24 de ore înainte de termenul convenit anterior cu radicalii mișcării „Taliban”, ultimele avioane americane au părăsit aeroportul din Kabul. Misiunea militară desfășurată de SUA pe parcursul a 20 de ani s-a încheiat.

Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă trecerea Afganistanului sub controlul lor deplin.

Cu ultimul zbor a părăsit Afganistanul ambasadorul SUA și diplomații care au organizat evacuarea În ultimele săptămâni, americanii au evacuat din Afganistan peste 100 de mii de oameni. Însă nu toți doritorii au reușit să plece. Totodată, militarii au lăsat în urmă o parte din avioane, elicoptere și altă tehnică militară. Conform unor date neoficiale, valoarea acestora se ridică la $85 miliarde.

„A fost o operațiune globală din toate punctele de vedere. Multe țări au contribuit la organizarea „podului aerian”. Au lucrat în aeroport cot la cot cu noi. Într-adevăr, le suntem recunoscători pentru susținere. Cursele avioanelor militare SUA au fost suspendate. A început o nouă etapă în relația cu Afganistanul. Acum vom urma calea diplomatică. Misiunea militară s-a încheiat, a început cea diplomatică”, a declarat secretarul american de stat, Antony Blinken.

Potrivit lui Blinken, în Afganistan au rămas nu mai mult de 200 cetățeni americani. SUA a suspendat prezența diplomatică în această țară, iar foștii angajați ai Ambasadei din Kabul vor lucra în capitala Qatar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: