Un alt dosar în privința lui Alexandr Stoianoglo a ajuns pe masa magistraților
Full Article 3 minutes read

Un alt dosar în privința lui Alexandr Stoianoglo a ajuns pe masa magistraților

Un alt dosar în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa magistraților, pentru examinare în fond. Despre aceasta anunță Procuratura Generală (PG) într-un comunicat emis. Potrivit PG, pe acest capăt de acuzare trimis în instanța de judecată, lui Alexandr Stoianoglo i se impută săvârșirea infracțiunii de încălcare a inviolabilității vieții personale, manifestată prin răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viața personală al altei persoane, fără consimțământul ei, realizată într-un discurs public.

Mai exact, potrivit sursei citate, Alexandr Stoianoglo este învinuit că, în calitatea sa de procuror ierarhic superior, folosindu-se de situația de serviciu a intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu alte persoane, obținute din telefonul mobil al ultimului, ridicat în cadrul cauzei penale în care ultimul era vizat.

După care, conform PG, la 4 octombrie 2022, în incinta Procuraturii a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia, contrar prevederilor legale care consacră dreptul persoanei la secretul corespondenței, la inviolabilitatea vieții private și interzicerea divulgării informației despre viața personală a altei persoane, cu bună-știință, fără a avea consimțământul persoanei vizate, a răspândit informații ocrotite de lege, despre viața personală și profesională a ultimului ceea ce constituia secret personal.

Astfel, potrivit PG, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cadrul discursului public, în fața reprezentanților mai multor instituții mass-media, utilizând intenționat informațiile obținute în cadrul cauzei penale în care era vizat fostul șef de la anticorupție, a dat citire unor conversații private ale ultimului cu anumiți reprezentanți ai societății civile, consilieri guvernamentali, precum și cu fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, exprimate prin discuții legate de înlăturarea primului de la conducerea Procuraturii Anticorupție. După care, la indicația acestuia, discursul în formă scrisă a fost plasat pe pagina web oficială a Procuraturii.

Procuratura Generală menționează că rechizitoriul a fost înmânat instanței la o dată anterioară apariției informațiilor prezentate de avocații procurorului general suspendat, privind solicitarea formulată de Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO) către Guvernul Republicii Moldova privind cauza Stoianoglo.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat inițierea dosarului penal pe numele lui Stoianoglo în urma plângerii depuse de deputatul PAS Lilian Carp. În total, au fost formulate cinci capete de acuzare. Într-un caz, ancheta a fost finalizată și transmisă în judecată.

Ulterior, pe numele lui Stoianoglo au fost inițiate și alte dosare. Un dosar are la bază plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Stoianoglo este acuzat de „încălcarea dreptului la viața privată” și dezvăluirea unor informații confidențiale din dosarul penal în care era vizat Morari.

Pe 28 iunie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a publicat o listă de întrebări adresate Guvernului Republicii Moldova în legătură cu dosarul penal în care este cercetat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. În special, CEDO se interesează dacă au fost motive suficiente pentru a-l plasa pe Stoianoglo în arest la domiciliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: