(SkyUp Airlines/Facebook)

Un avion cu destinația Kiev a fost forțat să aterizeze la Chișinău

Un avion al companiei aeriene SkyUp, de pe ruta Madeira (Portugalia) – Kiev (Ucraina), a efectuat o aterizare de urgență la Chișinău. Compania aerieană care opera zborul SkyUp afirmă că compania de leasing a interzis zborul aeronavei Boeing 737 UR-SQO deasupra Ucrainei.

Astfel aeronava care deja decolase spre Kiev a fost nevoită să aterizeze la Chișinău, comunică Jurnal.md.

„Din cauza cerințelor proprietarului aeronavei, aeronava SkyUp cu numărul de zbor UR-SQO, care zbura PQ0902 pe ruta Funchal (Madeira, Portugalia) – Borispol (Ucraina), a fost nevoită să aterizeze la Chișinău (Moldova). SkyUp împreună cu Ambasada Ucrainei în Moldova vor asigura întoarcerea pasagerilor în Ucraina.

Pe 12 februarie 2022, locatorul, rezident al Irlandei, a informat compania aeriană cu privire la interzicerea imediată a zborului UR-SQO în spațiul aerian ucrainean. În ciuda tuturor eforturilor companiei aeriene și a pregătirii structurilor de stat ale Ucrainei de a se adresa locatorului, proprietarul aeronavei a refuzat categoric într-un moment în care aeronava zbura deja spre Kiev.

SkyUp a reușit să organizeze o aterizare la cel mai apropiat aeroport din Ucraina – la Chișinău – și să organizeze un transfer pentru 175 de pasageri la Kiev. De asemenea, toți pasagerii au primit mâncare.

Echipa SkyUp este recunoscătoare pentru sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și personal Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova Mark Shevchenko, care a răspuns imediat solicitării noastre și a ajutat la coordonarea acțiunilor. De asemenea, ne exprimăm sincera mulțumire primului secretar Volodymyr Manzhola, care se va întâlni cu pasagerii avionului la aeroport. Sperăm că pasagerii vor înțelege unicitatea situației și vor face toate eforturile pentru a-i aduce pe toți în Ucraina”, menționează compania aeriană într-un comunicat de presă.

De cealaltă parte, Ucraina a declarat că închiderea spaţiului său aerian nu ar avea niciun sens, pe fondul agravării crizei cu Rusia. „Cel mai important lucru este că pentru Ucraina nu are niciun rost să-şi închidă spaţiul aerian. Nu are niciun sens. Şi, în opinia mea, este ceva ce aduce cu un fel de blocadă parţială”, a declarat duminică Mihailo Podoliak, consilier al şefului de personal al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Dobândirea cetățeniei R. Moldova: solicitanții vor fi obligați să cunoască româna și prevederile Constituției

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul noii legi cu privire la cetățenia Republicii Moldova. Printre prevederile proiectului se numără obligativitatea cunoașterii limbii române și Constituției țării pentru a putea dobândi cetățenia moldovenească. Inițiativa legislativă a fost susținută de 54 de deputați.

Potrivit inițiativei legislative, cetățenia Republicii Moldova va putea fi dobândită prin naștere, recunoaștere, adopție, tutelă și curatelă, redobândire, naturalizare. Proiectul unifică procedurile de dobândire a cetățeniei, care are drept scop asigurarea egalității pentru toți solicitanții, eliminând discriminările sau favorizările pe baza categoriei de persoane. O altă prevedere ține de delimitarea clară a categoriilor de aplicanți pentru cetățenie în funcție de vârsta acestora.

Printre noutățile proiectului se numără introducerea condiției de a cunoaște limba română și prevederile Constituției pentru persoanele care intenționează să dobândească cetățenia țării noastre. De asemenea, proiectul prevede aplicarea unor măsuri împotriva fraudelor și corupției, prin adoptarea unor norme stricte de acceptare a documentelor și verificare riguroasă a acestora, pentru a preveni fraudarea procesului de acordare a cetățeniei și pentru a proteja securitatea națională. Potrivit autorilor inițiativei, în ultimii ani, au fost identificate și contracarate circa 100 de tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută sau falsificate. Prin urmare, instituțiile guvernamentale vor avea responsabilitatea de a verifica mai riguros documentele prezentate de solicitant, precum și alte informații necesare pentru a determina eligibilitatea acestuia pentru cetățenie. Se va verifica istoricul de călătorii internaționale, pentru a se asigura că nu a avut interdicția de a intra sau rămâne în alte țări, antecedentele financiare, starea de sănătate, istoricul familial, integritatea solicitantului.

Documentul delimitează cazurile de respingere a cererilor de dobândire și a celor de refuz în acordare. Respingerea este orientată către aspectele tehnice, iar refuzul se face în cazul în care persoana nu întrunește criteriile legale pentru obținerea cetățeniei. Autorii proiectului propun introducerea unor noi prevederi ce se referă la refuzul acordării cetățeniei persoanelor împotriva cărora au fost aplicate măsuri restrictive internaționale. Depunerea cererii pentru obținerea cetățeniei se va face personal de către solicitant, iar posibilitatea depunerii cererilor de cetățenie prin intermediari, prin procură, va fi exclusă pentru a reduce riscul de corupție și influențe externe.

Proiectul conține și prevederi privind excluderea incertitudinii cu referire la categoriile de străini care sunt în drept să depună cerere pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare, precum și la calcularea perioadei de ședere legală și/sau domiciliere pe teritoriul țării de către solicitanții de cetățenie.

Autorii proiectului menționează că revizuirea legii este necesară ca urmare a unor procese precum migrația masivă a populației, fenomenul cetățeniei multiple, nevoilor de a proteja drepturile diasporei, problemelor de securitate legate de acordarea frauduloasă a cetățeniei, integrarea europeană și racordarea legislației naționale la standardele UE.

Documentul, elaborat de un grup de deputați PAS, urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: