Un avion FlyOne, care zbura de la Erevan la Chișinău, a aterizat de urgență la București. Ce spune Autoritatea Aeronautică și compania aeriană
Full Article 4 minutes read

Un avion FlyOne, care zbura de la Erevan la Chișinău, a aterizat de urgență la București. Ce spune Autoritatea Aeronautică și compania aeriană

În spațiul public au fost distribuite informații potrivit cărora Moldova ar fi refuzat aterizarea unui avion FlyOne de pe cursa Erevan-Chișinău și că pilotul acestuia ar fi cerut ulterior să facă o escală neprogramată la București. În reacție, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a declarat că zborul nu a primit aprobarea Chișinăului pe motiv că operatorul aerian nu a notificat „despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislația”. Solicitat de NewsMaker pentru un comentariu, președintele Consiliului de administrație al FlyOne Vladimir Cebotari a declarat că avionul FlyOne se va întoarce înapoi la Erevan, împreună cu pasagerii. „După cum am înțeles, la bord erau persoane suspecte, oameni cu un anumit caracter. În timpul zborului, echipajul a modificat unele date de zbor, a făcut o eroare în documentație”, a mai declarat Cebotari. 

Deputata fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, Marina Tauber a scris pe o rețea de socializare pe 14 iunie că „un avion care efectua o cursă Erevan-Chișinău cu peste 180 de pasageri la bord, printre care se aflau persoane în vârstă, unele dintre ele având nevoie urgentă de asistență medicală, a fost refuzat la aterizare pe teritoriul țării noastre”.

Chișinăul a refuzat să primească aeronava de pe cursa aeriană ce venea de la Moscova cu escală prin Erevan, la bordul căreia se aflau participanții la congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”. (…) Aceasta este o altă presiune ilegală asupra oamenilor și o crimă a regimului împotriva propriilor cetățeni. În calitate de deputat am trimis o solicitare către Direcția Aviației Civile pentru a explica motivele acestei situații grave”, a comunicat Tauber.

Între timp, presa română a scris că Serviciul Român de Informații (SRI) „intervine de urgență pe Aeroportul Otopeni” pe motiv că „un avion, care urma ajungă la Chișinău, a cerut să facă o escală neprogramată la București”. Potrivit adevarul.ro, este vorba depre zborul FLYONE 5F535 Erevan (Armenia) – Chișinău (Republica Moldova) operat astăzi de Mongolian Airways cu Airbus A320. Presa română a menționat că ar fi vorba despre un scandal la bordul aeronavei și despre amenințări făcute de unii dintre călători, inclusiv un apel care a anunțat că la bordul aeronavei se află o bombă. „SRI verifica aeronava și bagajele pasagerilor, cei mai mulți dintre ei find cetățeni din R. Moldova”, a menționat sursa.

Reacția Autorității Aeronautice Civile

Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu precizări „cu privire la informațiile distribuite de unele surse media, ce vizează anularea zborului Chișinău-Erevan-Chișinău”.

Instituția a spus că „operatorii aerieni au obligația de a notifica Autoritatea Aeronautică Civilă cu privire la orice modificare a orarului de zbor și la zborurile adiționale, pentru a obține aprobarea prealabilă necesară”.

În cazul zborului RMO-EVN-RMO, aceste cerințe nu au fost respectate. Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislația. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară”, au evidențiat reprezentanții Autorității.

Precizările președintelui Consiliului de administrație al FlyOne

Solicitat de NewsMaker pentru o reacție, președintele Consiliului de administrație al FlyOne Vladimir Cebotari a declarat că avionul FlyOne, care zbura de la Erevan spre Chișinău și care a aterizat la București, se va întoarce înapoi la Erevan împreună cu pasagerii. Potrivit acestuia, cursa a fost operată de FlyOne Armenia, care a angajat Mongolian Airlines pentru zbor.

Zborul nu a avut permisiune să intre în spațiul moldovenesc. Pasagerii zboară înapoi la Erevan. A fost un zbor charter, se va analiza”, a menționat Cebotari. 

Potrivit lui Cebotari, compania aeriană analizează circumstanțele celor petrecute.

După cum am înțeles, la bord erau persoane suspecte, oameni cu un anumit caracter. În timpul zborului, echipajul a modificat unele date de zbor, a făcut o eroare în documentație. Unul dintre pasageri a fost suspect, dar încă nu știm detalii”, a declarat Cebotari. 

După aceasta, a adăugat președintele Consiliului de administrație al FlyOne, a fost o alarmă falsă că avionul ar fi fost minat. Potrivit lui, acum compania aeriană stabilește toate împrejurările incidentului.

Cebotari a mai spus că astăzi a fost o alarmă falsă cu privire la explozivi la bordul unui alt zbor al companiei aeriene, Antalya-Chișinău. Cursa a fost nevoită să se întoarcă la Antalya. După verificări, potrivit Cebotari, acesta se pregătește să zboare la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: