„Un caz foarte grav”. Primul comentariu al Maiei Sandu cu privire la asasinatul cetățeanului turc
Full Article 3 minutes read

„Un caz foarte grav”. Primul comentariu al Maiei Sandu cu privire la asasinatul cetățeanului turc

Președinta Maia Sandu a comentat pentru prima dată omorul cetățeanului turc, membru al unei grupări criminale și anunțat în căutare internațională, care a avut loc la Chișinău. Șefa statului consideră că este un caz „foarte grav”, iar Guvernul trebuie să întreprindă măsuri pentru ca astfel de atacuri și probleme de securitate să nu se mai întâmple. 

În cadrul ediției din 15 iulie a emisiunii NordNews Live, Maia Sandu a comentat cazul din Chișinău în care un cetățean de origine turcă a fost ucis.

Este un caz foarte grav. Și ați văzut că prim-ministrul deja a anunțat că va veni cu modificări la cadrul legal, dar dincolo de asta există deja o comisie care investighează cazul. O să vedem care sunt rezultatele acestei anchete și după ce vedem rezultatele, evident că Guvernul trebuie să întreprindă toate măsurile pentru ca asemenea atacuri și probleme de securitate să nu se mai întâmple în satele și orașele noastre”, a spus șefa statului.

***

Precizăm că Izzet Eren, cetățean turc, a fost omorât pe 10 iulie, în sectorul Rîșcani al capitalei, în timp ce se afla la o terasă. O persoană, care se afla pe o trotinetă și avea fața acoperită, a împușcat bărbatul. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului și până în prezent nu a fost reținut. Poliția a reținut două persoane care au statut de suspecți, complici la comiterea crimei.

Victima era membru al unei grupări criminale. Aceasta era condamnată la 21,5 ani de închisoare în Marea Britanie pentru infracțiuni legate de arme și trafic de droguri și se afla în căutare internațională prin Interpol.

Izzet Eren a ajuns în Republica Moldova în mai 2022, prin regiunea transnistreană. Pe 26 mai 2022, bărbatul a fost reținut și ulterior plasat în arest preventiv în vederea extrădării, care a fost solicitată de autoritățile britanice. Cetățeanul străin a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), care a fost respinsă, iar ulterior a început procesul de judecată pentru pronunțarea refuzului de acordare a statutului de azilant. Procesul de judecată nu a fost niciodată terminat, Curtea de Apel urmând a pronunța o decizie abia toamna 2024. În urma consultărilor organizate la Parlament de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități s-a stabilit că examinarea dosarului lui Izzet Eren ar fi fost tergiversată de unii angajați ai IGM și judecători. Astfel, a fost dispusă demararea unor anchete interne pentru a stabili dacă persoanele vizate au acționat „cu bună știință” sau „din necunoștină de cauză”.

Precizăm că până la pronunțarea unei decizii judecătorești irevocabile privind statutul de azil solicitat, conform legii, nu putea fi examintă cerererea de extrădare. Bărbatul a fost menținut în arest preventiv circa 560 de zile, depășindu-se de câteva ori termenul prevăzut de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: