IPN

Un consilier din Cricova a participat la luarea unei decizii în favoarea firmei sale. Este vizată suma de peste 1,6 mln de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele consilierului Matei Dascalescu, din Consiliul orășenesc Cricova. Acesta ar fi admis un conflict de interese în favoarea unei firme fondate și administrate de către el.

În cadrul procedurii  de control, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte care confirmă încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. La începutul anului 2018, Primăria orașului Cricova a încheiat un contract de antrepriză cu un SRL, care s-a obligat să execute lucrări de canalizare în perimetrul a trei străzi din oraș. Ulterior, în decembrie 2018, în ședința Consiliului orășenesc Cricova a fost aprobată alocarea bugetului pentru anul 2019, în lectura a doua. La această hotărâre, figurează și o anexă în care Consiliul a decis alocarea 1,6 mln de lei pentru executarea lucrărilor de canalizare de către firma contractată de către primărie.

În cadrul ședinței Consiliului a participat și unul dintre consilieri, care deținea și calitatea de fondator și administrator al acestei firme. Respectiv,  consilierul orășenesc vizat, prin participarea la acea ședință a Consiliului, în cadrul căreia a fost luată decizia pentru alocarea acestor resurse financiare pentru firma sa, a admis un conflict de interese. Subiectul nu s-a abținut de la vot și nici nu a declarat în termen de trei zile situația de conflict de interese în care s-a a flat în raport cu firma respectivă.

În explicațiile sale, consilierul a invocat faptul că nu consideră un conflict de interese situația sa, deoarece alocarea acestor bani a fost realizată în baza contractului semnat cu Primăria din localitate. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele subiectului, calificându-le drept ”lipsite de suport  juridic și făcute în scopul de a nu purta răspundere juridică”.

Pentru această încălcare, dacă actul ANI va rămîne definitiv, consilierul riscă să rămână fără mandat și să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

Matei Dascalescu by Stela Untila on Scribd

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: