Un consilier din Cricova a participat la luarea unei decizii în favoarea firmei sale. Este vizată suma de peste 1,6 mln de lei
Full Article 2 minutes read

Un consilier din Cricova a participat la luarea unei decizii în favoarea firmei sale. Este vizată suma de peste 1,6 mln de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele consilierului Matei Dascalescu, din Consiliul orășenesc Cricova. Acesta ar fi admis un conflict de interese în favoarea unei firme fondate și administrate de către el.

În cadrul procedurii  de control, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte care confirmă încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. La începutul anului 2018, Primăria orașului Cricova a încheiat un contract de antrepriză cu un SRL, care s-a obligat să execute lucrări de canalizare în perimetrul a trei străzi din oraș. Ulterior, în decembrie 2018, în ședința Consiliului orășenesc Cricova a fost aprobată alocarea bugetului pentru anul 2019, în lectura a doua. La această hotărâre, figurează și o anexă în care Consiliul a decis alocarea 1,6 mln de lei pentru executarea lucrărilor de canalizare de către firma contractată de către primărie.

În cadrul ședinței Consiliului a participat și unul dintre consilieri, care deținea și calitatea de fondator și administrator al acestei firme. Respectiv,  consilierul orășenesc vizat, prin participarea la acea ședință a Consiliului, în cadrul căreia a fost luată decizia pentru alocarea acestor resurse financiare pentru firma sa, a admis un conflict de interese. Subiectul nu s-a abținut de la vot și nici nu a declarat în termen de trei zile situația de conflict de interese în care s-a a flat în raport cu firma respectivă.

În explicațiile sale, consilierul a invocat faptul că nu consideră un conflict de interese situația sa, deoarece alocarea acestor bani a fost realizată în baza contractului semnat cu Primăria din localitate. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele subiectului, calificându-le drept ”lipsite de suport  juridic și făcute în scopul de a nu purta răspundere juridică”.

Pentru această încălcare, dacă actul ANI va rămîne definitiv, consilierul riscă să rămână fără mandat și să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

Matei Dascalescu by Stela Untila on Scribd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: