IPN

Un consilier din Cricova a participat la luarea unei decizii în favoarea firmei sale. Este vizată suma de peste 1,6 mln de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele consilierului Matei Dascalescu, din Consiliul orășenesc Cricova. Acesta ar fi admis un conflict de interese în favoarea unei firme fondate și administrate de către el.

În cadrul procedurii  de control, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte care confirmă încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. La începutul anului 2018, Primăria orașului Cricova a încheiat un contract de antrepriză cu un SRL, care s-a obligat să execute lucrări de canalizare în perimetrul a trei străzi din oraș. Ulterior, în decembrie 2018, în ședința Consiliului orășenesc Cricova a fost aprobată alocarea bugetului pentru anul 2019, în lectura a doua. La această hotărâre, figurează și o anexă în care Consiliul a decis alocarea 1,6 mln de lei pentru executarea lucrărilor de canalizare de către firma contractată de către primărie.

În cadrul ședinței Consiliului a participat și unul dintre consilieri, care deținea și calitatea de fondator și administrator al acestei firme. Respectiv,  consilierul orășenesc vizat, prin participarea la acea ședință a Consiliului, în cadrul căreia a fost luată decizia pentru alocarea acestor resurse financiare pentru firma sa, a admis un conflict de interese. Subiectul nu s-a abținut de la vot și nici nu a declarat în termen de trei zile situația de conflict de interese în care s-a a flat în raport cu firma respectivă.

În explicațiile sale, consilierul a invocat faptul că nu consideră un conflict de interese situația sa, deoarece alocarea acestor bani a fost realizată în baza contractului semnat cu Primăria din localitate. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele subiectului, calificându-le drept ”lipsite de suport  juridic și făcute în scopul de a nu purta răspundere juridică”.

Pentru această încălcare, dacă actul ANI va rămîne definitiv, consilierul riscă să rămână fără mandat și să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

Matei Dascalescu by Stela Untila on Scribd

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Conturile bancare ale lui Ceban ar putea fi blocate? Grosu: „Avem mecanism, sunt precedente”

Republica Moldova dispune de cadrul legal necesar pentru a îngheța conturile bancare și a bloca tranzacțiile persoanelor sancționate internațional – a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Liderul PAS a sugerat că acest mecanism ar putea fi aplicat și în cazul primarului Ion Ceban, declarat indezirabil în România și tot spațiul Schengen pentru cinci ani, pe motive de „securitate națională”.

„Noi avem mecanism – în cazul în care cetățenii noștri sau entitățile juridice din Republica Moldova ajung să fie subiect de sancțiuni a altor state, statul Republica Moldova – și noi am făcut lucrul ăsta, sunt precedente – poate analiza profilul persoanei, informația despre această persoană juridică, persoană fizică și lua decizii în acest sens. Și noi avem cazuri când persoane care au fost sancționate din UE, Canada, Marea Britaniei sau SUA, de exemplu, le-au fost înghețate toate conturile bancare în Republica Moldova, le-au fost înghețate proprietățile, fără a le permite să facă tranzacții cu proprietăți, acțiuni. Deci, noi avem instrumentul ăsta, este un instrument suplimentar, pe care noi l-am aprobat și este aplicabil”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a precizat că nu cunoaște ce a stat la baza deciziei statului român de a-l interzice pe primarul Ion Ceban pe teritoriul său în următorii cinci ani: „Nu cunosc, nu am acces la datalii sau informații clasificate ale altor state. Eu am acces numai într-o anumită limită la informațiile statului Republica Moldova”.

Amintim că primarul și liderul MAN, Ion Ceban, s-a ales cu interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, pe data de 9 iulie. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ministra de Externe de la București a declarat că decizia a fost luată din motive de „securitate națională”, după ce autoritățile române au stabilit că între primarul Ion Ceban și reprezentanți ai Kremlinului ar exista „legături complicate”. Ceban a respins public, în repetate rânduri, acuzațiile și a califica decizia drept una politică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: