Un copil de 8 ani din Moldova, paralizat după o vizită la stomatolog. Cazul a ajuns la CEDO
Full Article 3 minutes read

Un copil de 8 ani din Moldova, paralizat după o vizită la stomatolog. Cazul a ajuns la CEDO

O familie din Republica Moldova a atacat în judecată statul, după ce un copil de 8 ani a rămas paralizat în urma unei vizite la stomatolog. Cazul a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), care a comunicat Guvernului Republicii Moldova o nouă cauză de încălcare a drepturilor omului. În fața Înaltei Curți, reclamanții sunt reprezentați de către avocații Asociației Promo-LEX.

Este vorba despre Virgilia Căldărari și Lilian Căldărari, care acuză medicii de neglijență, iar autoritățile de lipsa unei investigații eficiente a acuzațiilor de neglijență medicală. Totul s-a întîmplat pe 29 noiembrie 2011, când copilul de 8 ani al familiei a mers la medic pentru o extracție dentară. I s-a făcut anestezie generală, iar în urma acesteia, minorul a suferit un stop cardiac și a ajuns în comă cerebrală timp de câteva luni. Ulterior, el a suferit leziuni neurologice grave și paralizie completă.

Urmărirea penală, începută la cererea mamei, Virgilia Căldărari, în septembrie 2012, a fost întreruptă în mai multe rânduri pe motiv că nu ar fi fost comisă nici o infracțiune. Cauza a fost redeschisă de fiecare dată de către judecătorul de instrucție care a constatat deficiențe în anchetă. Ultima redeschidere a fost dispusă pe 17 februarie 2017.

În fața Curții, reclamanții au susținut că starea de sănătate a copilului s-a deteriorat grav din cauza neglijenței medicale. Totodată, reclamanții susțin că nu au dispus nici de un remediu efectiv prin care să își exercite drepturile în cadrul procedurii civile.

CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să furnizeze informații cu privire la îndeplinirea cerințelor procedurale ale articolelor 3 și/sau 8 din Convenție referitor la ancheta efectuată de organele de drept din Republica Moldova, dar și asupra căilor de atac oferite reclamanților de către legislația națională.

În același timp, CtEDO solicită Guvernului să prezinte copii ale documentelor relevante în cazul reclamanților, precum și alte informații cu privire la utilizarea halotanului (preparat anestezic), dar și poziția experților în materie din Republica Moldova.

Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco susține că: “Lilian Căldărari ar fi putut acum juca fotbal, care era pasiunea lui, sau ar fi putut trece prin prima dragoste sau merge la facultate. Însă erorile și lacunele sistemului medical i-au furat aceste oportunități. Practicile abuzive care tratează uneori pacienții ca pe obiecte pe conveier, procedurile efectuate fără pregătirea prealabilă necesară și impunerea abuzivă a pacienților (sau în acest caz părinților) de a semna acorduri la intervenții fără a li se explica clar riscurile, toate elemente ale acestui caz și simptome ale unui sistem medical deficient. Iar ineficiența sistemului de justiție de a investiga și sancționa astfel de cazuri vorbește despre un cerc vicios, în care nimeni nu este protejat.”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: