Un deputat PAS cere ca Rusia să aibă mai puțini diplomați acreditați la Chișinău. Replica lui Batrîncea
Full Article 4 minutes read

Un deputat PAS cere ca Rusia să aibă mai puțini diplomați acreditați la Chișinău. Replica lui Batrîncea

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, în timpul ședinței Parlamentului, să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. Potrivit deputatului, Moldova are acreditați în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproape 40. „Pe lângă acești aproape 40, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici”, a adăugat parlamentarul. Într-o reacție, socialistul Vlad Batrîncea i-a spus deputatului PAS să respecte regulamentul Parlamentului și că „declarațiile politice se fac la sfârșitul ședinței”. 

Noi am fost toți martori săptămâna trecută când un avion cu un demnitar din Federația Rusă a încercat să între în Republica Moldova, să se implice în alegerile din regiunea găgăuză. (…) Este interesant că personajul respectiv a fost anunțat încă dinainte că nu i se va permite accesul în Republica Moldova, dar a insistat să vină și să ajungă pe Aeroportul din Chișinău. A avut loc de asemenea și o activitate provocatoare din partea unor angajați ai misiunii diplomatice ai Federației Ruse, acreditați la Chișinău, care pe teritoriul Aeroportului au avut un comportament extrem de indecent cu reprezentanții Poliției de Frontieră”, a spus deputatul PAS, la ședința Parlamentului.

Cheptonar a adăugat că „lucrul acesta s-a soldat cu declararea unuia din acești diplomați persona non-grata și a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, iar Federația Rusă ca răspuns pe principiu de paritate și de reciprocitate a expulzat un reprezentant diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova”.

Dacă este să vorbim despre paritate eu vreau să atrag atenția opiniei publice faptul că Republica Moldova are acreditați în Rusia 6 diplomați, pe când Federația Rusă are în Republica Moldova aproape 40. Pe lângă acești aproape 40, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici, ei toți sunt împreună cu soți și soții și foarte adesea personajele respective sunt de facto colaboratori ai serviciilor secrete ale Federației Ruse: GRU, FSB și Serviciul de informații externe”, a menționat parlamentarul.

Astfel, el s-a adresat Ministerului Afacerilor Externe.

„Eu vreau să solicit Ministerului de Externe să inițieze discuții și să ia în considerație posibilitatea ca Republica Moldova să solicite Federației Ruse paritate pe număr de diplomați. Republica Moldova are 6 diplomați acreditați în Federația Rusă, este exact numărul care ar trebui să-l aibă și Federația Rusă acreditată la Chișinău. Solicit Ministerului de Externe să inițieze aceste discuții în spațiul public și să ia deciziile care se impun”, a comunicat deputatul.

Ulterior, socialistul Vlad Batrîncea i-a spus deputatului PAS că a încălcat regulamentul Parlamentului.

Pentru deputații care deja de doi ani se află în Parlamentul Republicii Moldova: rog să puneți mâna pe carte care se numește „Regulamentul Parlamentului”. Să respectați acest regulament care este în Republica Moldova legea și să respectați legea. Declarațiile politice se fac la sfârșitul ședinței și ceea ce a avut loc până acum a fost o ilegalitate și o încălcare a regulamentului”, a conchis Batrîncea.

***

Recent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei.

Decizia a fost luată urmare a situației de pe Aeroportul din Chișinău, cu participarea liderului Tatarstanului. Cel din urmă anunța pe 17 aprilie că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău și că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, desfășurat pe 17 aprilie, la Comrat.

Pe 25 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii a fost convocat la MAE-ul rus, după ce Chișinăul a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău.

Moscova a anunțat că Darii a fost informat că un diplomat moldovean aflat în Rusia a fost declarat persona non grata. Totodată, Moscova a decis să interzică intrarea în Rusia a mai multor oficiali din Republica Moldova. Potrivit Kommersant sunt vizați ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: