Un deputat PAS justifică cedarea sediului Bibliotecii Naționale. Se pun în discuție și alte clădiri? 
Full Article 2 minutes read

Un deputat PAS justifică cedarea sediului Bibliotecii Naționale. Se pun în discuție și alte clădiri? 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Virgiuliu Pâslariuc susține că oferirea aripei Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei „nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință”. Potrivit deputatului, Mitropolia avea nevoie de un spațiu. Totodată, parlamentarul spune că partea română a dat asigurări că „va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat Pâslariuc.  

„Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statutului Republica Moldova. Pentru a putea activa în condiţii demne, Mitropolia Basarabiei avea nevoie de un spaţiu, iar fosta clădire a Seminarului teologic, parte a complexului vechi mitropolitan, prezenta o soluţie bună în această privinţă”, a scris deputatul PAS, pe rețelele de socializare.

Pâslariuc a adăugat că „disponibilitatea Mitropoliei şi a statului român de a investi în protecţia şi îngrijirea unui monument istoric de însemnătate naţională a constituit una din raţiunile acestei alegeri”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat el.

Parlamentarul s-a adresat și către cei „care sunt îngrijoraţi de soarta clădirii”. „Avem asigurări că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligaţia de a păstra intact aspectul său iniţial”, a menționat Pâslariuc.

Parlamentarul a adăugat că potrivit legii protejării patrimoniului „orice modificare adusă unui monument trebuie să fie făcut cu acordul Ministerului Culturii”.

„De altfel, orice proiect de lege are nişte etape de avizare şi validare, care vor fi respectate, iar ele prevăd inclusiv dezbateri şi consultări publice. Şi sper că în cadrul acestora se vor găsi soluţii optime atât pentru Bibliotecă, cât şi pentru protecţia monumentului”, a conchis deputatul PAS.

Amintim că la inițiativa deputaților PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: