PAS

Un deputat PAS justifică cedarea sediului Bibliotecii Naționale. Se pun în discuție și alte clădiri? 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Virgiuliu Pâslariuc susține că oferirea aripei Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei „nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință”. Potrivit deputatului, Mitropolia avea nevoie de un spațiu. Totodată, parlamentarul spune că partea română a dat asigurări că „va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat Pâslariuc.  

„Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statutului Republica Moldova. Pentru a putea activa în condiţii demne, Mitropolia Basarabiei avea nevoie de un spaţiu, iar fosta clădire a Seminarului teologic, parte a complexului vechi mitropolitan, prezenta o soluţie bună în această privinţă”, a scris deputatul PAS, pe rețelele de socializare.

Pâslariuc a adăugat că „disponibilitatea Mitropoliei şi a statului român de a investi în protecţia şi îngrijirea unui monument istoric de însemnătate naţională a constituit una din raţiunile acestei alegeri”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat el.

Parlamentarul s-a adresat și către cei „care sunt îngrijoraţi de soarta clădirii”. „Avem asigurări că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligaţia de a păstra intact aspectul său iniţial”, a menționat Pâslariuc.

Parlamentarul a adăugat că potrivit legii protejării patrimoniului „orice modificare adusă unui monument trebuie să fie făcut cu acordul Ministerului Culturii”.

„De altfel, orice proiect de lege are nişte etape de avizare şi validare, care vor fi respectate, iar ele prevăd inclusiv dezbateri şi consultări publice. Şi sper că în cadrul acestora se vor găsi soluţii optime atât pentru Bibliotecă, cât şi pentru protecţia monumentului”, a conchis deputatul PAS.

Amintim că la inițiativa deputaților PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: