Un jurnalist rus ar fi fost reținut în regiunea transnistreană. Acesta ceruse azil politic în Moldova
Full Article 3 minutes read

Un jurnalist rus ar fi fost reținut în regiunea transnistreană. Acesta ceruse azil politic în Moldova

Un jurnalist al publicației SOTAvision, care mediatizează despre încălcările drepturilor omului și a persecuțiilor politice din Rusia, ar fi fost reținut în regiunea transnistreană. Reprezentanții publicației susțin că jurnalistul Timofei Iliușin a luat legătura cu ei și i-au avertizat că el riscă să fie arestat în regiune. Potrivit SOTAvision, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a realiza un produs jurnalistic. The Insider scrie că jurnalistul a fost în regiunea transnistreană și în 2023, atunci prezența sa ar fi fost declarată indezirabilă. În aprilie 2023, jurnalistul anunța că a cerut azil politic în Moldova. Anterior, pentru Radio Svoboda, jurnalistul a vorbit despre plecarea sa din Rusia și aflarea pe teritoriul Kârgâzstanului, dar și despre decizia de a veni în regiunea transnistreană, unde a copilărit. 

Publicația SOTAvision a scris în seara zilei de 24 iunie că jurnalistul lor Timofei Iliușin a fost reținut în regiunea transnistreană. „Corespondentul SOTAvision, Timofei Iliușin, a fost reținut de angajații Ministerului securității din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tânărul a reușit să ia legătura cu redacția și să avertizeze că riscă arest. El s-a aflat pe acest teritoriu pentru a pregăti un material jurnalistic”, au comunicat reprezentanții SOTAvision.

SOTAvision se prezintă drept o publicație jurnalistică socio-politică independentă rusă, axată pe mediatizarea încălcărilor drepturilor omului și a persecuțiilor politice din Rusia. Publicația a menționat că, în aprilie 2023 – la Chișinău, activistul și jurnalistul Timofei Iliușin a cerut azil politic. 

The Insider scrie că jurnalistul a fost în regiunea transnistreană și în 2023. Potrivit sursei, atunci prezența lui Timofei Iliușin în regiunea transnistreană a fost declarată indezirabilă fără a se comunica un motiv. 

Astra scrie că Timofei Iliușin a părăsit Federația Rusă în iunie 2022. Pentru Radio Svoboda, Iliușin a spus că din cauza unui miting anti-război, organizat în regiunea Moscova în primele zile de invazie a Rusiei în Ucraina, a fost acuzat de încălcarea regulilor de organizare a unui miting și a fost plasat într-un centru de detenție temporară pentru 10 zile. Ulterior, el a decis să părăsească Rusia și a plecat în Kârgâzstan. Mai târziu, pe 1 ianuarie 2023, bunica lui – aflată în Rusia – a fost vizitată de aproximativ 10 persoane din securitate. Cei din urmă ar fi dorit să ia legătura cu el, însă femeia a spus că nu știe unde se află nepotul ei. Aceasta ar fi fost scoasă din casă, „i-au răsucit mâinele” și a fost dusă într-o mașină. În aceeași zi, a fost eliberată însă acțiunile în privința ei ar fi continuat și ulterior. În 2023, Timofei Iliușin a decis să părăsească și Kârgâzstanul, după ce a încercat să organizeze un miting și a fost vizitat la domiciliu de polițiști. În același interviu pentru Radio Svoboda, din ianuarie 2023, Timofei Iliușin a spus că se află în orașul Almatî din Kazahstan și că intenționează să vină în Republica Moldova. „În copilărie, am locuit cu părinții mei în Transnistria”, a comunicat el. 

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău cu privire la informația despre reținerea jurnalistului în regiunea transnistreană. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: