Un medic obstetrician-ginecolog din Chișinău, condamnat pentru malpraxis: ar fi examinat superficial o gravidă
Full Article 3 minutes read

Un medic obstetrician-ginecolog din Chișinău, condamnat pentru malpraxis: ar fi examinat superficial o gravidă

Un medic din Chișinău a fost condamnat pentru malpraxis. Activând în calitate de medic obstetrician-ginecolog în cadrul IMSP „Institutul Mamei și a Copilului” ar fi examinat o pe pacientă superficial. Deși era necesară o operație cezariană ar fi luat decizia efectuării nașterii prin extracție pneumatică. Acțiunea a afectat grav creierul nou-născutului. Inculpata a fost condamnată la 2 ani de închisoare și privată de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani. Informația a fost comunicată pe 27 mai de reprezentanții Procuraturii Generale. 

Procuratura Generală a raportat că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat o sentință pe o cauza penală de învinuire a unui medic obstetrician-ginecolog de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale.

Inculpata a fost condamnată la închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani.

Inculpata, activând în calitate de medic obstetrician-ginecolog în cadrul IMSP „Institutul Mamei și a Copilului”, a încălcat prevederile Legii ocrotirii sănătății nr. 411 din 28.03.1995, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, fapt ce s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui nou-născut. Mai exact, la 03 iunie 2019, în legătură cu apariția premiselor de naștere, mama copilului a fost internată în instituția medicală nominalizată. În continuare, medicul, având o atitudine neconștiincioasă față de obligațiile de serviciu, a examinat-o pe pacientă superficial, fără a manifesta diligență minimă necesară, încălcând metodele de acordare a asistenței medicale, care prevedeau operație cezariană, dar care nu a fost efectuată, fiind luată decizia finisării nașterii prin extracție pneumatică”, au menționat procurorii.

Se precizează că acțiunea dată a generat nașterea copilului în stare „de asfixie severă cu afectarea gravă a creierului (encefalopatie), hemoragia intraventriculară cerebrală și alte complicații postasfixice, care conform raportului de expertiză judiciară, se califică ca vătămare corporală gravă, care are legătură cauzală directă cu acțiunile medicului sus-numit”.

Inculpata a pledat nevinovată cerând să fie achitată.

În privința inculpatei, instanța de judecată a aplicat măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: