Un minor de 15 ani a furat o mașină pentru „a se plimba prin oraș”. Ce pedeapsă riscă acesta? (VIDEO)

Un minor din capitală este învinuit de răpirea unei mașini și riscă închisoare de la 3 la 5 ani. Potrivit poliției, băiatul de 15 ani a fost reținut iar ulterior și-a recunoscut vina.

Acesta a furat mașina de marca Mercedes în noaptea de 5 februarie, din curtea unui bloc de locuit de pe strada Anestiade din sectorul centru al capitalei. Potrivit proprietarului, automobilul fusese parcat seara în curtea blocului, iar dimineața nu la mai găsit.

În urma măsurilor întreprinse de oamenii legii, automobilul a fost depistat abandonat pe o stradă din sectorul Botanica. Prejudiciul cauzat proprietarului a fost estimat la 100 000 lei. Făptașul și-a recunoscut vina, comunicând că a pătruns în automobil prin deteriorarea geamului. Ulterior găsind cheia de rezervă a răpit automobilul cu scopul de a se plimba prin oraș.

Potrivit oamenilor legii, minorul nu este la prima abatere, anterior fiind cercetat pentru furt.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victor Chironda a calificat drept „prostești” declarațiile potrivit cărora ar fi acceptat o funcție de consultant la Guvern. Reacția vine după ce Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a afirmat că motivul pentru care Chironda a renunțat la mandat este faptul că „a acceptat o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”. Întrebat dacă infirmă aceste declarații, Chironda a spus că nu va comenta nimic din ceea ce afirmă reprezentanții Primăriei.

Întrebat de NewsMaker dacă este adevărată informația comunicată de consiliera primarului de Chișinău, potrivit căreia ar fi acceptat „o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”, Victor Chironda a răspuns: „Nu pot să comentez declarații prostești”.

La întrebarea NewsMaker dacă infirmă declarațiile Nataliei Ixari, Victor Chironda a menționat: „Eu nu voi comenta nimic din ceea ce zic reprezentanții Primăriei, pentru că ei mint într-atât încât nu pot recunoaște că… consilierii municipali au ajuns la aceea că pleacă din Consiliu pentru că consiliul nu lucrează. Totul se politizează prea mult. (…) Eu nu știu ce să comentez, pentru că nu am văzut declarațiile ei și, în general, nu mă interesează ce se declară”.

Potrivit informațiilor NewsMaker, funcția la care se referea consiliera primarului vizează un proiect de mobilitate urbană din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Totuși, solicitată să confirme sau să infirme informația, șefa Serviciului Informare și Comunicare cu Mass-Media din cadrul Ministerului a comunicat: „Nu pot să vă spun la moment, dar pot să întreb. (…) Asta e o știre? Nu cred că asta e știre”. În continuare, reprezentanta Ministerului a îndemnat redacția să revină cu un apel pentru a obține informația care, potrivit ei, va fi disponibilă „în funcție de cât de disponibili sunt colegii” acesteia să o ofere.

***

În dimineața zilei de 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier în CMC. El a reprezentat Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” în Consiliu. Chironda a menționat că principalul motiv al deciziei sale este faptul că, „sub conducerea primarului Ion Ceban, CMC a devenit o anexă docilă a partidului MAN, iar funcționarea acestuia a fost complet blocată”. Totodată, el a adăugat că nu poate continua să facă parte „dintr-o structură care nu mai are nicio putere decizională și nu își îndeplinește rolul de a reprezenta în mod real interesele cetățenilor”. Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a calificat declarațiile lui Chironda drept „politice”. Ea a mai spus că motivul pentru care acesta a renunțat la mandat este faptul că „a acceptat o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”.

Între timp, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” a declarat că nu consideră necesară delegarea unei alte persoane în funcția de consilier în CMC, în locul lui Victor Chironda. Liderul formațiunii, Dinu Plîngău, a spus că, în interiorul administrației, se înregistrează „derapaje grave” și că unica soluție pentru depășirea acestui blocaj sunt doar alegerile anticipate”. Astfel, Platforma DA a solicitat „deblocarea activității CMC prin organizarea alegerilor anticipate atât pentru funcția de primar, cât și pentru un nou Consiliu Municipal”.

Totuși, fostul deputat Chiril Moțpan a anunțat că a fost invitat, pe 28 mai, la Comisia Electorală Centrală și că și-a dat consimțământul „pentru atribuirea mandatului vacant de consilier în Consiliul Municipal Chișinău”. Moțpan i-a mulțumit lui Victor Chironda pentru că l-a anunțat „despre depunerea mandatului de consilier municipal”. Menționăm că Moțpan a fost anterior membru al Platformei „Demnitate și Adevăr” și a candidat pentru CMC la alegerile locale din 2023, însă a părăsit formațiunea în ianuarie 2024. În prezent, acesta este membru al Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”.


Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți au desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală în nordul țării, în cadrul unor cauze legate de corupție sistemică. În urma acestor acțiuni, doi polițiști ai Inspectoratului de Poliție Drochia au fost reținuți pentru 72 de ore. În total, 9 agenți publici au statut de bănuit.

Potrivit CNA, în perioada februarie-mai, mai mulți angajați ai Serviciului Patrulare al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de poliție Drochia ar fi pretins și primit bani de la șoferi pentru a nu documenta contravenții rutiere.

Pe baza probelor acumulate prin măsuri speciale de investigație, au fost pornite 22 de cauze penale pentru corupere pasivă. Ofițerii anticorupție au continuat perchezițiile la domiciliile și în automobilele persoanelor vizate.

Ministerul Afacerilor Externe din România a raportat că identitatea vizuală a oficialilor români a fost utilizată ilegal, într-o tentativă de manipulare a opiniei publice și de subminare a încrederii în parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit instituției, un material fals, atribuit postului Euronews, face referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat din cadrul Ministerului. Materialul este prezentat sub forma unui videoclip și este distribuit pe online. Instituția a respins conținutul acestuia. Și Euronews a reacționat, menționând că materialul fals se prezintă ca o știre a redacției, prin care R. Moldova este acuzată că ar reprezenta o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip”, au precizat jurnaliștii.

Ministerul Afacerilor Externe din România a declarat, pe 28 mai, că „respinge în mod categoric conținutul materialului fals atribuit postului Euronews, care face referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat al MAE român, prezentate într-un videoclip publicat și distribuit larg pe platformele de social media”.

Instituția a condamnat „utilizarea ilegală a identității vizuale a oficialilor români în scopul manipulării opiniei publice și subminării încrederii în parcursul democratic și european al Republicii Moldova”. „Astfel de acțiuni fără precedent se înscriu într-un tipar mai larg de campanii de dezinformare și manipulare care vizează generarea de frică și influențarea opiniei publice”, au adăugat reprezentanții ministerului din România.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat „sprijinul deplin al României pentru eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței informaționale”. „România rămâne un partener dedicat al Republicii Moldova în promovarea valorilor europene, a statului de drept și a unei prese libere și independente”, au adăugat reprezentanții Ministerului din România.

Ministerul român a mai precizat că, „în ultimii ani, și tot mai intens în ultimele luni, a avut loc o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină, menită să influențeze opinia publică din România și, cel mai recent, alegerile din țară”.

Publicația Euronews a scris că videoclipul fals este distribuit pe Telegram. Potrivit sursei, se pretinde a se prezenta o știre Euronews prin care se acuză în mod fals Republica Moldova că reprezintă o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip. Grafica și formatul nostru au fost copiate și utilizate fără acordul nostru”, au precizat jurnaliștii Euronews.

Fostul deputat Chiril Moțpan a acceptat mandatul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău al Platformei „Demnitate și Adevăr” (Platforma DA), care a devenit vacant după demisia lui Victor Chironda. Moțpan a candidat pentru CMC la alegerile locale din 2023, dar a părăsit formațiunea în ianuarie 2024. În prezent, acesta membru al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

Astăzi, invitat la Comisia Electorală Centrală, mi-am dat consimțământul pentru atribuirea mandatului vacant de consilier în Consiliul Municipal Chișinău”, a scris Chiril Moțpan pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în urma alegerilor locale generale din 2023, Platforma DA a obținut un mandat de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Acesta a revenit președintelui partidului, Dinu Plîngău, care a fost primul pe lista electorală, însă a fost înlocuit de Victor Chironda.

Pe 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier municipal. El a argumentat că CMC ar fi devenit „o anexă docilă” a Mișcării Alternative Naționale – formațiune condusă de primarul capitalei, Ion Ceban, iar activitatea structurii „a fost complet blocată”. Decizia lui Chironda a venit la o zi după ce încă o tentativă de a aproba bugetul municipal pentru 2025 a eșuat.

Primăria Chișinău a numit declarațiile lui Victor Chironda „politice”.

Iar liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a comunicat că nu va delega un alt candidat pentru CMC, având în vedere că Victor Chironda a demisionat ca act de sensibilizare a opiniei publice față de „derapajele grave” din interiorul administrației municipale.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un protest în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), exprimându-și nemulțumirea față de prețul actual al gazelor naturale. Formațiunea a cerut „tarife corecte” și să fie făcut public prețul de achiziție.

Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Nu furați oamenii prin tarife”, „Cu PAS se scumpește gazul”, și altele.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat într-o postare pe Facebook că „un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei“.

„Cerem stabilirea unor tarife corecte și desecretizarea prețului de achiziție al gazului. Un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei. Totuși, tariful actual este cu 5 lei mai mare decât această cifră. În al cui buzunarul ajung acești 5 lei? Al lui Recean? Al Maiei Sandu? Iar ca să nu aflăm acest lucru, au secretizat tot ce ține de achiziția gazului. Oamenii s-au săturat de aceste tarife, s-au săturat de „vremurile bune” ale Maiei Sandu și PAS și vor să revină la vremuri normale, când gazul și toate celelalte erau mai ieftine. Toamna asta, puterea actuală va cădea”, se menționează în postarea lui Igor Dodon.

Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici.

Cât despre acuzațiile PSRM la adresa președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean, am solicitat comentariu de la serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Acum, când Moldova devine cu adevărat independentă energetic și nu mai poate fi lăsată în frig și întuneric la dorința Kremlinului, socialiștii protestează. Ei protestează pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului. Cât au fost la putere, n-au făcut absolut nimic în acest sens. N-au mișcat un deget pentru a integra energetic Moldova în Uniunea Europeană. N-au pus nici măcar o cărămidă la fundamentul unei centrale de producere a energiei electrice. Nici măcar Termoelectrica nu au modernizat-o și au lăsat-o cu tehnologia secolului al 19-lea. N-au tras nici măcar un metru de linie de interconectare cu Uniunea Europeană. Pentru că socialiștii au vrut și vor în continuare să țină Republica Moldova sub controlul unui stat străin. Guvernul PAS a avut grijă de cetățeni în fața șantajului Gazprom și creșterii internaționale a prețurilor la gaze și a venit în ultimii ani cu compensații substanțiale în factură”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas.

Amintim că compania de stat Energocom a fost desemnată de ANRE drept principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani. Decizia a fost adoptată în ședința din 23 mai. Atât Energocom, cât și Moldovagaz au reacționat la hotărârea autorității de reglementare. Energocom a declarat că este pregătită să preia responsabilitatea livrării gazelor către populație, iar directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat asigurări că întrepreprinderea va căuta soluții pentru depășirea situației actuale.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: