Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Să fim clari: nu va fi ușor”
Full Article 2 minutes read

Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: „Să fim clari: nu va fi ușor”

Uniunea Europeană a anunțat, pe 4 mai, cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit hotnews.ro, noile măsuri împotriva Rusiei – anunțate în sesiunea plenară de la Strasbourg – vizează patru tipuri de sancțiuni.

Noile măsuri anunțate de Ursula von der Leyen:

  • sancționarea ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane acuzate de crime de război la Bucea, dar și a responsabililor pentru asediul asupra orașului Mariupol. Pe listă sunt incluse, în total, 58 de persoane;
  • excluderea din Swift a celei mai mari bănci rusești, Sberbank;
  • interzicerea în statele membre UE a trei mai radiodifuzori din Rusia care „amplifică minciunile lui Putin”.

Cea mai importantă sancțiune vizează embargoul treptat asupra petrolului rusesc. Șefa Comisiei Europene a spus că va fi eliminată treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia, în termen de șase luni.

„Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat oficialul.

„Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri”, a spus Ursula von der Leyen.

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va fi convenit de țările UE în zilele următoare.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: