Un nou post TV din Moldova, cu licența suspendată: anterior a primit amenzi de peste 100 mii lei
Full Article 3 minutes read

Un nou post TV din Moldova, cu licența suspendată: anterior a primit amenzi de peste 100 mii lei

Consiliul Audiovizualului a suspendat licența de emisie a postului Bravo TV. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Consiliului pe 2 noiembrie. 

Reprezentanții Consiliului Audiovizualului au anunțat că au decis, în ultima ședință, să suspende licența de emisie pentru postul de televiziune Bravo TV, pe o perioadă de două luni, pentru întreruperea nemotivată a activității în mod repetat.

În baza informațiilor primite de la distribuitorii de servicii media care retransmiteau postul respectiv și a răspunsului din partea furnizorului Bravo TV SRL, s-a constatat că în perioada 18 august – 10 octombrie 2023, serviciul media nu a fost difuzat. Prin urmare a fost realizată o întrerupere a activității furnizorului pentru o perioadă mai mare de 10 zile, ceea ce constituie o încălcare a Codului serviciilor media audiovizuale”, a menționat instituția.

Consiliul a amintit că Bravo TV SRL a fost sancționat pentru întreruperea nemotivată a activității în mod repetat cu două amenzi în sumă de 43 000 de lei în anul 2022 și cu o amendă de 25 000 de lei în iulie 2023.

***

Amintim că pe 30 octombrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar și de SIS. Iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova.

Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.

Pe 1 noiembrie ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks a spus că vede CSE, de suspendare a licențelor de emisie a celor 6 posturi TV, „destul de concisă”. „Respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată”, a comunicat diplomatul.

Tot pe 1 noiembrie, șefa statului Maia Sandu a declarat că decizia autorităților vine să descurajeze finanțările ilegale, or, potrivit ei, posturile TV sancționate ar fi finanțate ilegal, cu scopul de a manipula și a dezinforma cetățenii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: