Un nou protest la Guvern față de fuzionarea celor două spitale. Mai mulți politicieni din opoziție s-au alăturat cu critici față de guvernare
Full Article 4 minutes read

Un nou protest la Guvern față de fuzionarea celor două spitale. Mai mulți politicieni din opoziție s-au alăturat cu critici față de guvernare

Medici de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și de la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile (SDCM) au protestat pe 19 decembrie, la Guvern, față de inițiativa Ministerului Sănătății privind fuzionarea celor două instituții medicale. Mai mulți politicieni din opoziție, inclusiv deputați, au participat la manifestație.

Protest apolitic cu politicieni

Câteva zeci de medici de la Spitalul „Toma Ciorbă” și cel de Dermatologie și Maladii Comunicabile au protestat lângă sediul Guvernului de la Chișinău. Angajații fiecărui spital au adus propriile bannere cu mesaje. Pe bannerele desfășurate de doctorii de la Spitalul „Toma Ciorbă” erau scrise mesajele „Jos mâinile de pe Spitalul „Toma Ciorbă” și „Spitalul „Toma Ciorbă” – simbol al medicinei băștinașe”. Iar pe pancartele medicilor de la SDCM era scris „Astăzi ne închid pe noi. Mâine vă închid pe voi” și „Un Guvern echitabil și competent nu mai face 300 de șomeri”.

Un nou protest la Guvern față de fuzionarea celor două spitale. Mai mulți politicieni din opoziție s-au alăturat cu critici față de guvernare

NewsMaker

Un nou protest la Guvern față de fuzionarea celor două spitale. Mai mulți politicieni din opoziție s-au alăturat cu critici față de guvernare

NewsMaker

În rândurile manifestanților au putut fi observați și politicieni din opoziție. Este vorba despre deputata comunistă Diana Caraman, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei Ion Chicu și ex-bașcanul Găgăuziei Irina Vlah.

În cadrul unor declarații de presă, fosta guvernatoare a Găgăuziei a spus că Ministerul Sănătății trebuie să renunțe la inițiativa privind fuzionarea celor două spitale și să creeze condiții de muncă mai bune pentru medici.

Am decis că trebuie să fiu alături de medici pentru că știu această problemă. Știu că ministerul nu se gândește la medici și cum să le creeze condiții bune. De aceea am decis că trebuie să fiu alături de aceste două spitale. Și vreau să le susțin pentru că medicii noștri, în ultimii 4 ani, s-au aflat în condiții dificile și când a fost Covid: unde am fost noi? Am fost la aceste spitale. De aceea, eu cred că doamna Nemerenco trebuie să se răzgândească, să lase decizia asta. Trebuie să creeze condiții bune, trebuie să ridice salariile pentru medici și trebuie să facă așa ca tinerii medici să rămână aici, în Republica Moldova, nu să plece peste hotare”, a spus ea.

„Suntem gata să contribuim la rezolvarea problemelor prin dialog”

În timpul protestului, președintele Comitetului sindical al Spitalului Dermatologic, Margareta Comendant, a dat citire declarației angajaților instituției medicale în care activează cu privire la inițiativa Ministerului Sănătății.

Dorim să exprimăm astăzi profundul dezacord față de decizia de a fuziona Spitalele de Dermatologie și Maladii Comunicabile și de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Este vizibil că integrarea europeană reprezintă un obiectiv nobil și necesar pentru sistemul nostru de sănătate. Cu toate acestea, sub paravanul acestei integrări, observăm cu îngrijorare că se adoptă aceleași practici nepotrivite și decizii precum cele precedente. (…) Medicii din aceste spitale sunt apolitici și orientați spre îmbunătățirea sistemului de sănătate. Noi ca profesioniști susținem forțele profesioniste și suntem gata să contribuim la rezolvarea problemelor prin dialog deschis și constructiv. O astfel de decizie ar trebui să implice consultarea și colaborarea strânsă cu cei implicați în sănătate pentru a asigura o tranzacție eficientă și echitabilă”, se menționează în declarația angajaților SDCM, citită de reprezentanta spitalului.

Întrevedere cu Dorin Recean

La rândul său, o reprezentantă a Spitalului „Toma Ciorbă” a dat citire declarației angajaților din instituția medicală respectivă. În declarație se menționează că personalul spitalului are două revendicări:

– un moratoriu asupra oricăror decizii cu privire la inițiativa Ministerului Sănătății până la un consens larg asupra soluțiilor de dezvoltare strategică cu evaluarea riscurilor;

– dialog între comunitatea medicală, experți în domeniu, reprezentanții comisiilor de specialitate, colaboratorii catedrelor și reprezentanții colectivelor și cu prim-ministrul Dorin Recean.

Inițiativa Ministerului Sănătății

Precizăm că Ministerul Sănătății au pregătit un proiect de hotătâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical. În document se menționează că termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardelactuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții” (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: