Un ofițer al armatei ruse recunoaște: „Trupele noastre au torturat ucraineni”
Full Article 9 minutes read

Un ofițer al armatei ruse recunoaște: „Trupele noastre au torturat ucraineni”

Un fost ofițer militar rus a făcut acuzații privind interogatoriile brutale, în care bărbații ucraineni au fost împușcați și amenințați cu violul, transmite G4media.

Konstantin Yefremov, cel mai înalt ofițer care a vorbit deschis, a declarat pentru BBC, într-un interviu exclusiv, că Rusia îl vede acum ca pe un trădător și dezertor.

La un loc din sudul Ucrainei, el a spus că „interogatoriile, tortura, au continuat timp de aproximativ o săptămână”.

„În fiecare zi, noaptea, uneori de două ori pe zi”.

Domnul Yefremov a încercat să demisioneze din armată de mai multe ori – dar a sfârșit prin a fi demis pentru că a refuzat să se întoarcă în Ucraina. În prezent, el a fugit din Rusia.

Folosind fotografii și documente militare furnizate de dl Yefremov, BBC a verificat că acesta s-a aflat în Ucraina la începutul războiului – în regiunea Zaporizhzhia, inclusiv în orașul Melitopol.

Acest articol conține descrieri grafice ale torturii.

Scurtă linie gri de prezentare

Fața lui Konstantin Yefremov apare pe ecranul computerului meu și începem să vorbim. Este un om care are o poveste de spus. Până de curând a fost ofițer al armatei ruse.

Detașat în Ucraina anul trecut, fostul locotenent superior a fost de acord să-mi povestească despre crimele la care spune că a fost martor acolo – inclusiv tortură și maltratarea prizonierilor ucraineni. El va vorbi despre camarazii săi care au jefuit zonele ocupate din Ucraina și va descrie ședințe de interogare brutale, conduse de un colonel rus, în care bărbații au fost împușcați și amenințați cu violul.

La 10 februarie 2022, dl Yefremov spune că a ajuns în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în urmă cu nouă ani. El era șeful unei unități de deminare din cadrul Diviziei 42 de pușcași motorizați – și era de obicei stabilit în Cecenia, în Caucazul de Nord al Rusiei. El și oamenii săi au fost trimiși să participe la „exerciții militare”, spune el.

„La acea vreme, nimeni nu credea că va fi război. Toată lumea credea că este vorba doar de un exercițiu. Sunt sigur că nici măcar ofițerii superiori nu știau”.
„Mi-a fost frică să nu renunț

Domnul Yefremov își amintește că a văzut trupele rusești lipindu-și semne de identificare pe uniforme și pictând litera „Z” pe echipamentele și vehiculele militare. În câteva zile, „Z” a devenit simbolul a ceea ce Kremlinul numea „operațiunea sa militară specială”.

Domnul Yefremov susține că nu a vrut să aibă nimic de-a face cu acest lucru.

„Am decis să demisionez. M-am dus la comandantul meu și i-am explicat poziția mea. Acesta m-a dus la un ofițer superior care m-a numit trădător și laș.

„Mi-am lăsat arma, m-am urcat într-un taxi și am plecat. Am vrut să mă întorc la baza mea din Cecenia și să demisionez oficial. Apoi, camarazii mei mi-au telefonat cu un avertisment.

„Un colonel promisese să mă bage în închisoare până la 10 ani pentru dezertare și alertase poliția.”

Domnul Yefremov spune că a sunat un avocat militar, care l-a sfătuit să se întoarcă.

„Îmi dau seama acum că ar fi trebuit să ignor acest lucru și să merg mai departe”, spune el. „Dar mi-a fost teamă să nu fiu băgat în închisoare”.

El s-a întors să se alăture oamenilor săi.

Domnul Yefremov insistă că este „împotriva războiului”. El mă asigură că nu a participat la anexarea Crimeei de către Rusia și nici nu a luptat în estul Ucrainei când a izbucnit războiul în Donbas, acum nouă ani.

În 2014, Rusia nu numai că a fost acuzată că a orchestrat o revoltă separatistă acolo, dar și că și-a trimis propriile trupe. Konstantin mi-a mai spus că nu a luat parte la operațiunea militară a Rusiei în Siria.

„În ultimii trei ani am fost implicat în deminare în Cecenia, un loc care a cunoscut două războaie. Cred că munca pe care am făcut-o acolo a fost în beneficiul oamenilor.”
Jefuirea bicicletelor și a mașinilor de tuns iarba

Domnul Yefremov a fost pus temporar la conducerea unui pluton de pușcași. La 27 februarie, la trei zile după invazia rusă, el spune că el și oamenii săi au primit ordin să se deplaseze spre nord din Crimeea ocupată. S-au îndreptat spre orașul Melitopol.

Următoarele 10 zile au fost petrecute pe un aerodrom care fusese deja capturat de trupele rusești. El descrie jafurile la care a fost martor.

„Soldații și ofițerii au luat tot ce au putut. S-au urcat pe avioane și au trecut prin toate clădirile. Un soldat a luat o mașină de tuns iarba. A spus cu mândrie: „O voi lua acasă și voi tunde iarba de lângă barăcile noastre”.

„Găleți, topoare, biciclete, au băgat totul în camioanele lor. Atât de multe lucruri încât trebuiau să se ghemuiască pentru a încăpea în vehicule.”

Domnul Yefremov ne-a trimis fotografii pe care spune că le-a făcut la baza aeriană Melitopol. Acestea arată avioane de transport și o clădire în flăcări.

Acestea se numără printre o serie de fotografii și documente pe care le-a împărtășit – și pe care le-am verificat – pentru a confirma identitatea și rangul domnului Yefremov și mișcările sale în Ucraina în primăvara anului 2022.

Timp de o lună și jumătate, el și cei opt soldați sub comanda sa au păzit o unitate de artilerie rusă.

„Tot timpul am dormit afară”, își amintește el. „Ne era atât de foame încât am început să vânăm iepuri și fazani. Odată am dat peste un conac. Înăuntru se afla un luptător rus. ‘Suntem cu Brigada 100 și locuim aici acum’, a spus soldatul.

„Era atât de multă mâncare. Frigiderele erau pline. Era suficientă mâncare pentru a supraviețui unui război nuclear. Dar soldații care locuiau acolo prindeau crapii japonezi în iazul de afară și îi mâncau.”

„Am văzut interogatorii și tortură”

Grupul lui Konstantin Yefremov s-a mutat pentru a păzi ceea ce el descrie ca fiind un „sediu logistic” în aprilie – în orașul Bilmak, la nord-est de Melitopol. Acolo, el spune că a fost martor la interogatorii și maltratări ale prizonierilor ucraineni.

El își amintește o zi în care au fost aduși trei prizonieri.

„Unul dintre ei a recunoscut că era lunetist. La auzul acestui lucru, colonelul rus și-a pierdut mințile. L-a lovit, i-a tras pantalonii ucraineanului în jos și l-a întrebat dacă este căsătorit.

„‘Da’, a răspuns prizonierul. ‘Atunci să-mi aducă cineva un mop’, a spus colonelul. ‘Te vom transforma într-o fată și îi vom trimite soției tale înregistrarea video’”.

Altă dată, spune dl Yefremov, colonelul i-a cerut prizonierului să numească toți naționaliștii ucraineni din unitatea sa.

„Ucraineanul nu a înțeles întrebarea. El a răspuns că soldații erau infanterie navală a forțelor armate ucrainene. Pentru acest răspuns, i-au scos o parte din dinți”.

Kremlinul vrea ca rușii să creadă că, în Ucraina, Rusia luptă împotriva fasciștilor, neonaziștilor și ultranaționaliștilor. Această narațiune falsă are rolul de a-i dezumaniza pe ucraineni în ochii publicului și a armatei ruse.

Dl Yefremov spune că prizonierul ucrainean era legat la ochi.

„Colonelul a pus un pistol pe fruntea prizonierului și a spus: „Voi număra până la trei și apoi te voi împușca în cap”.

„A numărat și apoi a tras chiar în partea laterală a capului, pe ambele părți. Colonelul a început să țipe la el. I-am spus: „Tovarășe colonel! Nu te poate auzi, l-ai asurzit!””

Dl Yefremov descrie cum colonelul a dat ordine ca ucrainenilor să nu li se dea mâncare normală – doar apă și biscuiți. Dar el spune: „Am încercat să le dăm ceai cald și țigări”.

Pentru ca prizonierii să nu doarmă pe solul gol, domnul Yefremov își amintește, de asemenea, cum oamenii săi le aruncau fân – „noaptea, ca să nu ne vadă nimeni”.

În timpul unui alt interogatoriu, domnul Yefremov spune că colonelul a împușcat un prizonier în braț – și în piciorul drept, sub genunchi, care a atins osul. Konstantin spune că oamenii săi l-au bandajat pe prizonier și s-au dus la comandanții ruși – „nu la colonel, era nebun” – și au spus că prizonierul trebuia să meargă la spital, altfel ar fi murit din cauza pierderii de sânge.

„L-am îmbrăcat într-o uniformă rusească și l-am dus la spital. I-am spus: „Nu spune că ești prizonier de război ucrainean, pentru că ori doctorii vor refuza să te trateze, ori soldații ruși răniți vor auzi și te vor împușca și nu vom putea să-i oprim”.”

Biroul pentru Drepturile Omului al ONU a documentat cazuri de maltratare a prizonierilor în războiul din Ucraina. Acesta a intervievat peste 400 de prizonieri de război – atât ucraineni, cât și ruși.

„Din nefericire, am constatat că există tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor de război de ambele părți”, spune Matilda Bogner, șefa echipei de monitorizare a ONU din Ucraina.

„Dacă comparăm încălcările, tortura sau relele tratamente aplicate prizonierilor de război ucraineni tind să se întâmple în aproape toate etapele de detenție. Și, în cea mai mare parte, condițiile de internare sunt mai rele în multe zone din Rusia sau din Ucraina ocupată.”

Cele mai grave forme de tortură sau rele tratamente pentru prizonierii de război ucraineni au loc, de obicei, în timpul interogatoriilor, spune doamna Bogner. Aceștia pot fi supuși la electrocutare și la o întreagă gamă de metode de tortură – spune ea – inclusiv spânzurarea și bătaia.

„Când ajung în locurile de internare, există adesea așa-numitele bătăi de bun venit. De asemenea, se confruntă adesea cu hrană și apă inadecvate”, adaugă ea.

Prizonierii de război ruși au raportat, de asemenea, bătăi și electrocutări.

„Orice formă de tortură sau de rele tratamente este interzisă de dreptul internațional”, spune dna Bogner. „Este inacceptabil ca oricare dintre părți să facă acest lucru”.

BBC nu a putut să confirme în mod independent acuzațiile specifice de tortură ale lui Konstantin Yefremov, dar acestea sunt în concordanță cu alte afirmații de abuzuri asupra prizonierilor ucraineni.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: