Europarlamentar: „Un președinte antieuropean la Chișinău ar crea o adevărată ruptură cu Bruxellesul”
Full Article 3 minutes read

Europarlamentar: „Un președinte antieuropean la Chișinău ar crea o adevărată ruptură cu Bruxellesul”

Victoria unui candidat pro-rus sau a unui candidat care doar pare european la prezidențialele din Republica Moldova ar putea tensiona sau îngheța relațiile cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, Rareș Bogdan, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit oficialului, parcursul european al Republicii Moldova depinde de cetățenii care trebuie să înțeleagă de unde vin banii și unde se trăiește mai bine.

Un candidat care are simpatii accentuate față de Federația Rusă și politicile Kremlinului ar crea un hiatus, o adevărată ruptură între puterea de la Bruxelles, Strasbourg, respectiv puterea de la Chișinău. Aici cred că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie extrem de atenți și ar trebui să se gândească la lucruri foarte prozaice, foarte simple, ar trebui să se gândească la cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în Occident, de peste un milion, și care trimit bani acasă și care alimentează bugetul Republicii Moldova și să se gândească dacă acești oameni sunt pregătiți. Pentru că, în momentul în care Republica Moldova și-ar schimba drumul firesc, inclusiv aceștia ar avea de suferit”, susține eurodeputatul.

De asemenea, europarlamentarul a declarat că, dacă referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va trece, atunci la Bruxelles se vor găsi voci care vor spune: „dacă cetățenii nu-și doresc, atunci noi nu-i putem forța”.

Eu nu cred că rezultatul negativ al acestui referendum vor curma drumul Moldovei spre Uniunea Europeană, dar cu siguranță că l-ar întârzia și acest lucru ar fi regretabil pentru moldoveni. Deci, probabil suveraniștii din anumite coaliții guvernamentale de la nivelul Uniunii Europene vor rezulta și vor încerca să explice că e o criză a Europei și că această criză existentă în mințile lor, în propaganda lor și în retorica lor nu ar trebui să fie accentuată pe baza unei țări care are în interior un grup de populație cu rezerve cu privire la parcursul european”, mai afirmă Bogdan.

***

Amintim că, la 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind modificarea Constituției. Până astăzi, 16 persoane și-au anunțat intenția de a candida la funcția de președinte. Desemnarea candidaților la prezidențiale, colectarea semnăturilor în sprijinul acestora, precum și depunerea actelor pentru înregistrarea în calitate de participanți la referendum vor fi posibile din 21 august, iar din 20 octombrie va începe campania electorală. La acest scrutin vor putea vota, prin corespondență, în premieră, cetățenii moldoveni stabiliți în șase țări: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: