Un proiect de lege a aprins spiritele între deputații PAS și PPDA: „Lăsați românofobia”
Full Article 3 minutes read

Un proiect de lege a aprins spiritele între deputații PAS și PPDA: „Lăsați românofobia”

Doi deputați din cadrul fracțiunilor Partidului Acțiune și Solidaritate  (PAS) și Partidul Demnitate și Adevăr (PPDA) au făcut schimb de replici aprinse în cadrul ședinței din 12 martie a legislativului. Totul după ce președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care propune acordarea concediului plătit unuia dintre părinți în contextul carantinei instituite în Republica Moldova din cauza COVID-19, iar deputata PPDA, Maria Ciobanu a remarcat că textul este copiat. 

„Am fost contactați de mai mulți pedagogi și părinți care au spus că este o problemă. Noi venim cu soluția de a reglementa astfel ca cel puțin unul dintre părinți sau părintele, în caz că este familie monoparentală, să poată supraveghea copiii pe perioada suspendării procesului de studiu și să fie concediu plătit”, a menționat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Deputata PPDA, Maria Ciobanu, i-a atras atenția colegului său că inițiativa pare trasă la indigo cu un proiect propus în parlamentul României.

„Stimate coleg, acest proiect al dvs a fost copiat cuvânt cu cuvânt din proiectul grupului parlamentar PSD din Senatul României și ar fi fost cazul să schimbați măcar câteva propoziții. Nu este corect să vă atribuiți un proiect care cu adevărat nu vă aparține”, a intervenit deputata PPDA Maria Ciobanu.

Nu a întârziat nici replica lui Igor Grosu:

„Vă deranjează că ne-am inspirat dintr-o soluție românească sau coronavirusul sau faptul că lăsăm copiii fără supraveghere? Vă puteți supăra pe ce vreți, dar eu am trei copii care stau acasă și unul dintre părinți trebuie să stea cu copiii. Mă gândesc la copii – și la ai mei și la alții. Lăsați românofobia și interpretările”, a răspuns deputatul.

La rândul său, președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi, a remarcat că proiectul trebuie discutat cu guvernul.

„Noi trebuie să convenim cu ei. Vom adopta o decizie care nu va avea soluții de implementare. La parlament le-am permis mamelor cu copii să lucreze la distanță. Fiecare instituție trebuie să decidă”, a spus speakerul Zinaida Greceanâi.

Totuși, Grecianîi a supus votului inițiativa, însă aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Un proiect de lege asemănător a propus deputatul Platformei DA, Liviu Vovc. Documentul prevedea acordarea indemnizației de carantină unuia dintre părinți. Într-un briefing de presă, Liviu Vovc a menționat că datele statistice arată că în Republica Moldova există 282 500 de persoane care au cel puțin un copil cu vârstă preșcolară. 276 500 dintre familii au copii cu vârsta de la 3 la10 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: