grosu, popșoi
Максим Андреев, NewsMaker

Un proiect de lege a aprins spiritele între deputații PAS și PPDA: „Lăsați românofobia”

Doi deputați din cadrul fracțiunilor Partidului Acțiune și Solidaritate  (PAS) și Partidul Demnitate și Adevăr (PPDA) au făcut schimb de replici aprinse în cadrul ședinței din 12 martie a legislativului. Totul după ce președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care propune acordarea concediului plătit unuia dintre părinți în contextul carantinei instituite în Republica Moldova din cauza COVID-19, iar deputata PPDA, Maria Ciobanu a remarcat că textul este copiat. 

„Am fost contactați de mai mulți pedagogi și părinți care au spus că este o problemă. Noi venim cu soluția de a reglementa astfel ca cel puțin unul dintre părinți sau părintele, în caz că este familie monoparentală, să poată supraveghea copiii pe perioada suspendării procesului de studiu și să fie concediu plătit”, a menționat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Deputata PPDA, Maria Ciobanu, i-a atras atenția colegului său că inițiativa pare trasă la indigo cu un proiect propus în parlamentul României.

„Stimate coleg, acest proiect al dvs a fost copiat cuvânt cu cuvânt din proiectul grupului parlamentar PSD din Senatul României și ar fi fost cazul să schimbați măcar câteva propoziții. Nu este corect să vă atribuiți un proiect care cu adevărat nu vă aparține”, a intervenit deputata PPDA Maria Ciobanu.

Nu a întârziat nici replica lui Igor Grosu:

„Vă deranjează că ne-am inspirat dintr-o soluție românească sau coronavirusul sau faptul că lăsăm copiii fără supraveghere? Vă puteți supăra pe ce vreți, dar eu am trei copii care stau acasă și unul dintre părinți trebuie să stea cu copiii. Mă gândesc la copii – și la ai mei și la alții. Lăsați românofobia și interpretările”, a răspuns deputatul.

La rândul său, președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi, a remarcat că proiectul trebuie discutat cu guvernul.

„Noi trebuie să convenim cu ei. Vom adopta o decizie care nu va avea soluții de implementare. La parlament le-am permis mamelor cu copii să lucreze la distanță. Fiecare instituție trebuie să decidă”, a spus speakerul Zinaida Greceanâi.

Totuși, Grecianîi a supus votului inițiativa, însă aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Un proiect de lege asemănător a propus deputatul Platformei DA, Liviu Vovc. Documentul prevedea acordarea indemnizației de carantină unuia dintre părinți. Într-un briefing de presă, Liviu Vovc a menționat că datele statistice arată că în Republica Moldova există 282 500 de persoane care au cel puțin un copil cu vârstă preșcolară. 276 500 dintre familii au copii cu vârsta de la 3 la10 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: