grosu, popșoi
Максим Андреев, NewsMaker

Un proiect de lege a aprins spiritele între deputații PAS și PPDA: „Lăsați românofobia”

Doi deputați din cadrul fracțiunilor Partidului Acțiune și Solidaritate  (PAS) și Partidul Demnitate și Adevăr (PPDA) au făcut schimb de replici aprinse în cadrul ședinței din 12 martie a legislativului. Totul după ce președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care propune acordarea concediului plătit unuia dintre părinți în contextul carantinei instituite în Republica Moldova din cauza COVID-19, iar deputata PPDA, Maria Ciobanu a remarcat că textul este copiat. 

„Am fost contactați de mai mulți pedagogi și părinți care au spus că este o problemă. Noi venim cu soluția de a reglementa astfel ca cel puțin unul dintre părinți sau părintele, în caz că este familie monoparentală, să poată supraveghea copiii pe perioada suspendării procesului de studiu și să fie concediu plătit”, a menționat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Deputata PPDA, Maria Ciobanu, i-a atras atenția colegului său că inițiativa pare trasă la indigo cu un proiect propus în parlamentul României.

„Stimate coleg, acest proiect al dvs a fost copiat cuvânt cu cuvânt din proiectul grupului parlamentar PSD din Senatul României și ar fi fost cazul să schimbați măcar câteva propoziții. Nu este corect să vă atribuiți un proiect care cu adevărat nu vă aparține”, a intervenit deputata PPDA Maria Ciobanu.

Nu a întârziat nici replica lui Igor Grosu:

„Vă deranjează că ne-am inspirat dintr-o soluție românească sau coronavirusul sau faptul că lăsăm copiii fără supraveghere? Vă puteți supăra pe ce vreți, dar eu am trei copii care stau acasă și unul dintre părinți trebuie să stea cu copiii. Mă gândesc la copii – și la ai mei și la alții. Lăsați românofobia și interpretările”, a răspuns deputatul.

La rândul său, președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi, a remarcat că proiectul trebuie discutat cu guvernul.

„Noi trebuie să convenim cu ei. Vom adopta o decizie care nu va avea soluții de implementare. La parlament le-am permis mamelor cu copii să lucreze la distanță. Fiecare instituție trebuie să decidă”, a spus speakerul Zinaida Greceanâi.

Totuși, Grecianîi a supus votului inițiativa, însă aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Un proiect de lege asemănător a propus deputatul Platformei DA, Liviu Vovc. Documentul prevedea acordarea indemnizației de carantină unuia dintre părinți. Într-un briefing de presă, Liviu Vovc a menționat că datele statistice arată că în Republica Moldova există 282 500 de persoane care au cel puțin un copil cu vârstă preșcolară. 276 500 dintre familii au copii cu vârsta de la 3 la10 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: