Un șef de întreprindere din Chișinău ajunge în fața judecătorilor, pentru 3 episoade de corupere pasivă 
Full Article 3 minutes read

Un șef de întreprindere din Chișinău ajunge în fața judecătorilor, pentru 3 episoade de corupere pasivă 

Șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică, instituție fondată de către Primăria Chișinău, ajunge pe banca acuzaților pentru trei episoade de corupere pasivă. El ar fi pretins și primit sume între 3 000 și 18 000 lei de la reprezentanții agenților economici, în schimb – nu erau reziliate contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu aceștia. Învinuitul și-a recunoscut vinovăția. Informația a fost comunicată de Procuratura Anticorupție. 

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 17 octombrie, că a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată cauza penală de învinuire a directorului unei întreprinderi municipale. Acestuia îi este incriminată săvârșirea a trei episoade de corupere pasivă.

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2022, de către Centrul Național Anticorupție.

Se menționează că învinuitul, deținând funcția de director al unei întreprinderi municipale de alimentație publică – fondată de către Primăria Chișinău – a pretins și primit, în trei episoade, sume între 3 000 și 18 000 lei de la reprezentanții agenților economici. În schimb nu erau reziliate contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu aceștia.

Cazurile ar fi avut loc în anul 2022.

Învinuitul și-a recunoscut vinovăția. Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, a menționat Procuratura Anticorupție, legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani, iar datorită încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime.

Amintim că în iunie 2022, Centrul Național Anticorupție raporta că șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică şi trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore pentru acte de corupție. Instituția a menționat că „funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat”. „Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui”, comunica CNA. Detalii AICI. Ulterior, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au declarat că funcționarul reținut este șeful întreprinderii municipale „Bucuria EL”. Partidul l-a acuzat pe edilul Ion Ceban că s-ar face vinovat de cazurile de corupție la întreprinderile municipale. Iar purtătoarea de cuvânt a primarului Natalia Ixari a reacționat: „Organele competente să-și facă munca, nu la indicația PAS, dar conform legii în vigoare, iar acuzațiile aduse sunt la fel folosite pentru PR-ul personal a celor din PAS”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: