Una dintre cele 7 persoane apropiate Partidului ȘOR, care a părăsit țara, a fost reținută
Full Article 4 minutes read

Una dintre cele 7 persoane apropiate Partidului ȘOR, care a părăsit țara, a fost reținută

Procuratura Anticorupție declară că investigațiile în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor” continuă. Se menționează că una dintre cele 7 persoane care în iulie au părăsit teritoriul Moldovei a fost reținută de către organul de urmărire penală. 

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție anunță că o persoană din cele 7 care la 16 iulie 2022, au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție.

Persoana a fost reținută pentru un termen de 72 ore. Procurorii spun că aceasta este bănuită de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

Procuratura Anticorupție mai spune că urmărirea penală în această cauză „s-a confruntat cu scurgeri de informații”.

„Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată. Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție în viitor”, comunică procurorii.

Se menționează că până la această etapă în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri de investigație cum ar fi: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente.

La fel, procurorii anunță că au fost efectuate peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

Procuratura mai spune că pe 10 august curent a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de PP „Șor” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale.

„În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceiași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează PP „Șor””, comunică procurorii.

***

Amintim că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în ziolatorul CNA. Pe 22 iulie, aceasta a publicat o scrisoare prin intermediul avocaților, prin care susține că este nevinovată și acuză, din nou, guvernarea de răfuială politică.

De menționat că, în ajun, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că „grupările de crimă organizată deghizate în partide, finanțate din bani furați de la oameni nu-și au locul nici în politica, nici în societatea din Republica Moldova” și că partidul de guvernare așteaptă concluziile și finalitatea în acest dosar.

Cel puțin șapte dintre persoanele apropiate Partidului „ȘOR”, implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii, au părăsit Republica Moldova – aproape toți în data de 16 iulie 2022. Informația se conține într-o scurgere din dosarul privind financțarea ilegală a partidului, publicată de către jurnalistul Alexandru Cozer.

Contactați de NM, reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au precizat că a fost pornit un proces penal pentru divulgarea datelor urmării penale și există deja anumiți suspecți.

Potrivit fragmentului din dosar, publicat de către jurnalistul Jurnal TV, Vitalie Balinschi, Igor Himici, Nelli Parutenco, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi au părăsit Republica Moldova. Primii șase – în data de 16 iulie, iar ultimul – pe 10 iulie, spre Tel Aviv.

În document se mai menționează că Ilan Șor, liderul partidului care îi poartă numele, ar fi intrat în posesia unor date confidențiale, pe care le-a făcut publice pe 17 iulie, pe Facebook. Mai exact, acesta a menționat că sunt planificate arestări și a indicat și perioada în care acestea ar urma să aibă loc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: