Centru Național Anticorupție (CNA) vine cu detalii după perchezițiile din această dimineață în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.
Potrivit CNA, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.
Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.
Conform sursei citate, banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.
„În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, anunță CNA.
În prima jumătate de an, partidul a indicat că a fost finanțat cu 1,7 milioane de lei.
De menționat că despre salariile mari pe care liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor le-ar achita angajaților săi a devenit cunoscut după ce ex-purtătoarea de cuvânt a lui Șor, jurnalista Natalia Cheptene, a declarat într-un interviu pentru Dorin Galben că, grație salariului pe care l-a primit de la Șor în cei 1,5 ani cât i-a fost șef, a reușit să își construiască „casa viselor”. Cheptene nu a specificat atunci cât anume primea pentru serviciile prestate, dar a precizat că avea un salariu mai mare de 50 de mii de lei lunar.
Precizăm că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Anticorupție, care a precizat că sunt vizate mai multe locații. Partidul „ȘOR” susține că dosarul penal inițiat de Procuratura Anticorupție pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii ar fi pornit la indicația partidului de guvernare și al Președinției. Reprezentanții formațiunii au calificat perchezițiile inițiate pe 21 iulie de SIS, CNA și procurori drept „răfuială politică”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!