„Una dintre condiții este creșterea tarifelor la energie”. Maia Sandu, despre ajutorul condiționat al UE propus regiunii transnistrene
Full Article 4 minutes read

„Una dintre condiții este creșterea tarifelor la energie”. Maia Sandu, despre ajutorul condiționat al UE propus regiunii transnistrene

Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Tiraspolul, ca regiunea să beneficieze de cele 60 milioane de euro din partea UE, este să crească treptat tarifele la energie. Întrebată dacă tarifele din regiune ar putea ajunge la nivelul celor de pe malul drept, președinta Maia Sandu a spus că „nu pot ajunge într-o lună sau două” și „nici până la sfârșitul anului”. O altă condiție, a adăugat Maia Sandu, „este eliberarea prizonierilor politici”. La fel, una dintre condiții este ca regiunea să excludă din pachetul de sprijin consumatorii industriali. În context președinta a răspuns la întrebarea dacă ar fi o soluție ca regiunea să-și acopere deficitul pentru industrie cu gaze rusești, dar să ia gaz sau alt ajutor pentru populație din partea UE. 

La emisiunea Cutia Neagră de la TV8, Maia Sandu a reiterat că „Uniunea Europeană a făcut o promisiune de 60 de milioane de euro pentru malul stâng, suplimentar la cele 20 de milioane care în scurt timp vor fi consumate, în situația în care Tiraspolul va îndeplini anumite condiții”.

„Una dintre condiții este inclusiv creșterea tarifelor. Acum nu putem să ne așteptăm că oamenii aceștia care nu au plătit până acum sau au plătit prețuri simbolice pot peste noapte sau într-o săptămână să treacă la prețul de piață. O creștere treptată este condiția comună – a Uniunii Europene și a Guvernului”, a comunicat Maia Sandu.

Întrebată dacă tarifele din regiunea transnistreană ar putea ajunge la cele de pe malul drept, șefa statului a răspuns: „Nu poate să ajungă într-o lună sau două, în timp. (…) Nici până la sfârșitul anului. Nu este fezabil, pentru că oamenii de acolo au și venituri mai mici. Unii dintre ei acum nu au nici locuri de muncă pentru că s-au închis întreprinderile care funcționau pe gaze gratis sau energie electrică ieftină. E vorba despre un grafic, de un orar, de tranziție”.

La întrebarea ce instrumente are Chișinăul ca să verifice dacă regiunea va respecta condițiile, Maia Sandu a declarat: „Depinde de condiții, una dintre condiții este eliberarea prizonierilor politici. Deci, oamenii care au fost închiși pentru că au criticat regimul și așa mai departe. Asta sau se îndeplinește sau nu se îndeplinește. Asta cu tarifele, la fel – dacă s-au crescut tarifele și dacă a doua zi ele se reduc, atunci da e o problemă. (…) Sunt anumite condiții, care odată îndeplinite nu se mai poate face nimic, nu se mai întorc înapoi, și sunt condiții într-adevăr pe care ei ar putea să revină”.

Una dintre condiții este ca regiunea să excludă din pachetul de sprijin consumatorii industriali, aceștia să nu aibă acces la gaz și energie din sprijin european. Întrebată dacă ar fi o soluție ca regiunea să-și acopere deficitul pentru industrie cu gaze rusești, dar să ia gaz sau ajutor pentru populație din partea UE, Maia Sandu a comunicat: „Nu. (…) Pentru sprijinul din partea UE există condiții foarte concrete și ele trebuie să se îndeplinească, dar nu se face și de aici și de acolo. (…) Nu are cum să se întâmple și una și alta”.

***

Pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru ca să-și acopere necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest suport i se impun „condiționalități”. Printre acestea – să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, să elaboreze un plan acceptat de Guvernul Republicii Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, inclusiv să excludă din pachetul de sprijin consumatorii industriali cu consum mare de energie. Detalii AICI.

Responsabilii din regiunea transnistreană încă nu au reacționat la propunerea UE.

Pe 5 februarie, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt sigure că o reacție din partea Tiraspolului va fi. În ceea ce privește condițiile impuse pentru acordarea sprijinului european, Serebrian a menționat că acestea sunt în discuție. „Vom discuta și cu societatea civilă despre condițiile legate, cum a spus și doamna președintă, de drepturile omului. Sperăm că, treptat, subiecte care erau de nedepășit în procesul de negocieri 1+1 își vor găsi soluția. Sigur că ele trebuie discutate și avem nevoie de implicarea partenerilor externi”, a adăugat vicepremierul. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: