Unanimitate în Parlament. Deputații au aprobat în prima lectură modificările la Bugetul asigurărilor sociale
Full Article 2 minutes read

Unanimitate în Parlament. Deputații au aprobat în prima lectură modificările la Bugetul asigurărilor sociale

Veniturile și cheltuielile Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul curent vor fi majorate cu aproape 1 miliard de lei (4,1%).  Parlamentul a votat, pe 1 octombrie, în prima lectură, modificarea BASS, în unanimitate.

Astfel, veniturile și cheltuielile BASS vor constitui în anul curent 27,49 miliarde de lei. Vor crește, în special, cheltuielile de personal, pentru bunuri și servicii, pentru prestațiile sociale, inclusiv pentru actualizarea coeficientului de indexare a pensiilor și de majorare a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 2000 lei, începând cu 1 octombrie 2021.

Modificarea veniturilor și cheltuielilor se referă și la creșterea mărimii medii a alocațiilor, inclusiv pentru susținerea persoanelor care nu întrunesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensie (alocații sociale) – cu 131266,2 mii lei sau de la 601863,6 mii lei până la 733129,8 mii lei.

De asemenea, vor crește cheltuielile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități  cu 24439,0 mii lei sau de la 165561,6 mii lei până la 190000,6 mii lei.

Cheltuielile pentru asigurarea cu pensii militarilor în termen și familiilor acestora se vor majora cu 512,2 mii lei; pentru susținerea financiară a persoanelor în caz de dizabilitate sau deces survenită în urma accidentelor de muncă prin capitalizarea plăților periodice –  cu 85,4 mii lei, iar cele legate de asigurarea cu pensii a cetățenilor care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl și familiilor acestora — cu  556,7 mii lei.

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 are menirea de a gestiona eficient și în mod transparent sursele de finanțare destinate sistemului public de asigurări sociale. Acesta  urmează a votat în lectură finală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: