„Unde-i gazul din aprilie?” Parlicov va calcula cât “le datorează” Șor locuitorilor din trei regiuni
Full Article 4 minutes read

„Unde-i gazul din aprilie?” Parlicov va calcula cât “le datorează” Șor locuitorilor din trei regiuni

Gazul la un tarif de 10 lei/1m3 – promis de bașcana Evghenia Guțul și oligarhul fugar Ilan Șor – pentru consumatorii din Găgăuzia nu a ajuns în autonomie, în ciuda faptului că livrările ar fi trebuit să înceapă la 1 decembrie. Precizarea a fost făcută de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă din 4 decembrie. Ministrul a declarat că va calcula câți bani „le datorează” Șor cetățenilor din Găgăuzia, Taraclia și Orhei – regiuni conduse la nivel local de echipa fugarului – unde, în aprilie , curent, acesta se angajase să furnizeze gaz la un preț de 12 lei/1m3. Acesta a precizat că va face publice cifrele.

În cadrul conferinței, Victor Parlicov a fost întrebat dacă livrările „gazului ieftin” pentru Găgăuzia au ajuns în autonomie.

Păi nu știu, întrebații pe cei din regiunea găgăuză. Noi, așa cum anticipat, vedem că știrile despre gaz continuă, dar gaz cum n-a fost, așa și nu-i”, a declarat acesta.

Ministrul a menționat chiar că va face calcule și va spune câți bani „le datorează” Șor oamenilor din Găgăuzia, Taraclia și Orhei, acolo unde, în aprilie 2023, se angajase să livreze gaz la un tarif de 12 lei/1m3.

Eu cred că cetățenii din regiunea găgăuză, din Taraclia, din Orhei trebuie să-l întrebe pe Șor unde-i gazul din aprilie, cu 12 lei. Eu am spus că o să fac un calcul și o să le spun câți bani au pierdut ei. O să fac un calcul și o să spun câți bani le datorează Șor deja la cei din cele trei regiuni, că nu le-a livrat gaz cu 12 lei din luna aprilie. Haideți că eu o să fac un exercițiu matematic și o să le spun la cetățeni, să-l întrebe pe Șor unde-s banii”, a spus el.

Amintim că, pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a anunțat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă, datorită semnării unui contract cu companii din Turcia, Germania și Moldova. Aceasta a precizat că livrările de gaz ar urma să înceapă la 1 decembrie. (Detalii – AICI). Ulterior, pe 2 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că așa-numitul „contract” făcut public de Evghenia Guțul nu este nimic altceva decât un fals în interese electorale. Mai mult, oficialul a menționat că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova (Detalii – AICI). Iar Alexandr Grosu, directorul „Nordgaz Furnizare” – compania din Moldova care figurează în contractul anunțat de Guțul – a declarat pe 11 noiembrie că gazul va costa de fapt 11 lei per metru cub, fără TVA, pentru consumatorii finali.

***

În context, precizăm că Șor a mai promis, anterior, resurse energetice la preț preferențial. Pe 25 aprilie, într-o postare de rețelele de socializare, fugarul a declarat că ar fi obținut un acord privind un tarif de 12 lei/1m3 și 1,5 lei – la energia electrică pentru consumatorii din Găgăuzia, Taraclia și Orhei. „Vom acționa după următorul principiu – vom crea o întreprindere, care va semna contracte cu toți consumatorii finali. (…) Cu Doamne-ajută, sper că acest proiect va începe să funcționează în următoarele 45 de zile”, a declarat atunci Șor (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: