reuters.com

Ungaria se află pe primul loc în topul vaccinărilor din Europa de Est. Ce stat se află la polul opus?

Ţările din estul Europei au cele mai mici rate de vaccinare de pe continent şi mai puţin de jumătate dintre locuitorii lor au primit până în prezent cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, informează Reuters, citat de Digi24.

Ungaria se află pe primul loc în topul vaccinărilor din Europa de Est, cu 62% din populaţie inoculată cu cel puţin o doză, iar la polul opus se află Ucraina, unde doar 19% dintre rezidenţi au primit o primă doză de vaccin, potrivit platformei online Our World in Data.

Rusia, Ucraina şi România, în topul statelor lumii cu cele mai multe decese.

Numărul infectărilor noi din această regiune a crescut constant în ultimele săptămâni şi înregistrează în prezent o medie de peste 83.700 de cazuri noi în fiecare zi, cel mai ridicat nivel constatat după noiembrie 2020, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters în baza statisticilor oficiale publicate până vineri. Deşi deţine doar 4% din populaţia mondială, Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de COVID-19 raportate la nivel mondial.

Pe măsură ce valul infectărilor se intensifică, mulţi locuitori din Europa de Est au atitudini care pendulează între sfidare şi regretul de a nu se fi vaccinat.

Sute de persoane au protestat la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria faţă de obligativitatea certificatelor COVID-19, o măsură care a intrat în vigoare joi şi care limitează accesul în multe spaţii publice închise pentru persoanele nevaccinate.

Ratele mici de vaccinare anti-COVID-19 au contribuit la creşterea rapidă a infectărilor

Peste 40% din totalul infectărilor noi raportate în estul Europei provin din Rusia, unde 120 de persoane sunt testate pozitiv cu noul coronavirus la fiecare cinci minute, potrivit unei analize realizate de Reuters. Sistemul medical din această ţară funcţionează sub o presiune uriaşă, a declarat miercuri ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko. Vineri, Rusia a raportat un număr record de decese asociate COVID-19 pentru a patra zi consecutivă.Până în prezent, Rusia a vaccinat 36% din populaţia sa de 144 de milioane de locuitori cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Moscova, capitala şi cel mai populat oraş al ţării, va închide de săptămâna viitoare toate magazinele cu excepţia celor esenţiale, precum supermarketuri şi farmacii, pentru a limita răspândirea virusului.

Slovacia a raportat 3.480 de cazuri noi de COVID-19 pe 19 octombrie, cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat după luna martie, conform cifrelor comunicate miercuri de Ministerul Sănătăţii din această ţară. Slovacia are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană: doar puţin peste 50% din populaţia adultă a ţării a fost vaccinată cu schemă completă în această ţară cu 5,5 milioane de locuitori, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Ratele mici de vaccinare anti-COVID-19 au contribuit la creşterea rapidă a infectărilor şi în alte ţări din regiune.

Un român mort de Covid la fiecare cinci minute

În Romania, spitalele funcţionează în regim de suprasolicitare, iar toate paturile din secţiile de terapie intensivă din întreaga ţară sunt deja ocupate. Morgile operează la rândul lor la capacitate deplină. România a raportat marţi cifre record de infectări şi de decese asociate COVID-19. Noul coronavirus a ucis un român la fiecare cinci minute, în medie, în luna octombrie, iar rata de vaccinare este foarte scăzută, România ocupând penultimul loc în clasamentul vaccinărilor din Uniunea Europeană.

La rândul ei, Ucraina a înregistrat un nou record de infectări şi de decese asociate COVID-19 vineri, pentru a doua zi consecutivă. Această ţară a extins starea de urgenţă pentru a permite autorităţilor să impună restricţii până la sfârşitul anului cu scopul de a limita numărul infectărilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: