„Unii cereau salarii de 8-10 mii de Euro”. Managerul unei companii IT, despre carieră, afaceri și ratingul Republicii Moldova
Full Article 10 minutes read

„Unii cereau salarii de 8-10 mii de Euro”. Managerul unei companii IT, despre carieră, afaceri și ratingul Republicii Moldova

NM continuă, împreună cu asociația Tech Women Moldova, seria de interviuri cu femeile care muncesc în domeniul IT. De această dată am discutat cu managerul companiei Deditech Com, Inga Ivanov, care ne-a povestit cum a ajuns în IT la 33 de ani și cum a parcurs drumul de la simplu angajat până la proprietar de IT companie.

„Era anul 2018, când domeniul IT era în plină ascensiune”

Cum ați ajuns în domeniul IT?

Experiența mea în domeniul IT a început în 2018. Până atunci nu am avut nicio tangență cu acest domeniu. Aveam o afacere comună cu soțul meu. Vindeam materiale de construcție. Una dintre prietenele mele era cointeresată de IT, iar eu am văzut întâmplător un anunț de organizare a unor cursuri pentru femeile care doresc să-și facă o carieră în acest domeniu. Cursurile erau finanțate de Ambasada SUA în Moldova și Guvernul Suediei.

Programul prevedea cursuri gratuite de nouă luni. Prietena m-a întrebat dacă nu aș vrea să merg cu ea la aceste cursuri. I-am mulțumit și i-am spus că am alte planuri. Ulterior, însă m-am gândit că ar fi bine totuși să încerc. Eram curioasă. Am depus o solicitare și am fost admisă la curs.

De ce ați luat o astfel de hotărâre? Totuși aveați o afacere de familie, iar în IT trebuia să vă angajați, să faceți stagiuni. Cei mai mulți aleg acest domeniu pentru bani.

Când am mers la cursuri, nu mă pregăteam să îmi caut un job în acest domeniu. Era anul 2018, domeniul IT era în plină ascensiune, toți vorbeau doar despre IT. Vorbeau că există companii care plătesc salarii foarte mari și că munca este extrem de interesantă.

Eram curioasă să văd cu ce se ocupă acești oameni. În plus am avut șansa să obțin gratis un loc la unul dintre cele mai costisitoare cursuri. Mi-a plăcut ce am învățat, mi-au plăcut oamenii din acest domeniu, politica companiilor, abordarea. Și atunci am înțeles că viitorul meu trebuie să fie anume aici.

Inițial am studiat online. Primeam teme pentru acasă. Am învățat Front-End programarea, învățam cum se implementează web designul, folosind limbaje de programare. După lecțiile online au urmat trei luni de practică la Tekwill. În cadrul acesteia s-a constatat că eu eram una dintre cele mai bune studente din grup. Atunci am înțeles că ași putea face carieră în IT. Soțul a fost împotrivă. A crezut inițial că este doar un moft de-al meu.

Dar eu mi-am realizat scopul. De ce? Pentru că simțeam că IT este domeniul viitorului și dacă n-o să fac acest pas acum, nu îl voi mai face. Eu deja aveam atunci 33 de ani și nu vroiam să regret la 50-60 de ani că nu am avut curajul să încerc.

„Unii cereau salarii de 8-10 mii de Euro”. Managerul unei companii IT, despre carieră, afaceri și ratingul Republicii Moldova

Andrei Mardari | NewsMaker

În aceste nouă luni a trebuit să renunțați la muncă, la afaceri pentru a studia?

Nu. Aveam lecții zilnic, dar volumul de informație nu era atât de mare. Aveam nevoie de 1-2 ore pe zi pentru a studia. Întorceam internetul pe dos pentru a găsi tot ce mă interesa. După ce am absolvit cursurile, am primit certificat de studii.

Atunci când schimbi profesia la o anumită vârstă e nevoie de implicare totală. Dar atunci când ai o familie acest proces e mai dificil.

Am doi copii, care pe atunci aveau 10 și respectiv 5 ani, dar m-am descurcat foarte bine cu toate sarcinile, așa că nu sunt de acord cu această abordare.

„Mi-a spus că este încrezător că voi reuși”

Ce a urmat după cursuri?

Am făcut solicitări pentru stagiuni la diferite companii. Dar nu am primit niciun răspuns, ne mai vorbind de invitații la interviuri. Dar m-am pregătit atât de minuțios de aceste stagiuni, încât am decis că voi căuta în continuare de lucru în IT, mă voi dezvolta și voi face carieră în acest domeniu.

Într-un final mi-a reușit. Mi s-a oferit un job într-o companie britanică, care lansa un nou proiect în Moldova și ofere și instruire. Inițial am lucrat în domeniul susținerii business-ului.

Compania dezvolta mai multe produse: de securitate cibernetică, management la distanță, etc. Aveam o mulțime de sarcini, muncă administrativă: lucrul cu clienții, acceptarea cererilor de la companii, ajutor, susținere.

Compania era foarte bună. Nu aș fi plecat niciodată de acolo, dar s-a început pandemia. Peste câteva luni, au început disponibilizările. Peste un an, echipa noastră a fost înlocuită cu una din India.

Ați fost disponibilizată. Ce a urmat?

Compania mi-a oferit recomandări pentru munca și efortul depus. Și mi-a fost făcută o altă ofertă, la fel din Marea Britanie. Am acceptat-o, chiar dacă era altceva decât ceea ce făcusem. Urma să fiu Project Manager.

Nu mai făcusem această muncă, dar directorul mi-a spus că potrivit recomandărilor o să fac față. Peste jumătate de an am mers la cursuri pentru a obține certificat pentru studiile pe care le-am obținut în timp ce am muncit.

 Care erau sarcinile dvs?

Eram responsabilă de toate procesele legate de interacțiunea dintre client și echipă.

Care e diferența dintre un project manager și scrum master?

În Moldova, unele companii cumulează aceste funcții. Scrum masterul se ocupă mai mult de starea psihologică a angajaților. Le oferă ajutor în cazul în care se confruntă cu probleme.

Project managerul este responsabil de buget, resurse, etc. Dar majoritatea companiilor de la noi combină aceste două funcții.

„Nu este dificil să deschizi o companie în Moldova”

Cum s-a dezvoltat cariera dvs?

Peste opt luni am avansat în funcția de director operațional, echivalentă cu funcția de director executiv în alte domenii. Adică directorul operațional este responsabil de toate procesele din companie.

 Dar acum dețineți propria companie.

Când am fost avansată, am înțeles că cererea este foarte mare. Compania în care lucram dezvolta multe proiecte, avea nevoie de mulți angajați. De aceea s-a decis crearea unei companii în Moldova și angajarea specialiștilor moldoveni.

Propunerea a venit de la ei. Inițial am fost împotrivă, dar ulterior am decis să accept. Am fondat compania acum un an și jumătate. Mi-am asumat funcția de director, dar am rămas în paralel director operațional în compania britanică.

„Unii cereau salarii de 8-10 mii de Euro”. Managerul unei companii IT, despre carieră, afaceri și ratingul Republicii Moldova

Andrei Mardari | NewsMaker

Dar de ce s-a decis crearea unei companii în Moldova? Compania britanică nu putea angaja direct programatori din Moldova?

De obicei, ei nu se ocupă cu așa ceva. Pentru ei este un proces complicat. Ei elaborează site-uri și nu vor să-și asume responsabilitatea de recrutare a angajaților. În plus, specialiștii în IT din Moldova vor să muncească legal, dar companiile britanice nu prea oferă această posibilitate din cauza impozitelor mari.

A fost dificil să deschideți propria companie, să găsiți angajați?

În Moldova este ușor să deschizi o companie. Chiar m-a mirat acest fapt. Am lucrat cu Fiscul și cu Agenția Servicii Publice. Toți au fost amabili, m-au ajutat, mi-au oferit explicațiile de rigoare.

În doar 2-3 zile am deschis compania. După aceasta am solicitat rezidențiat în parcul pentru tehnologia informației. A fost un proces mai complicat, dar ne-a reușit.

Cea mai mare provocare au fost angajații. Este foarte greu să găsești profesioniști.

„Moldova are un rating înalt în companiile IT”

De ce este atât de dificil să găsești angajați?

Din mai multe cauze. Acum este la modă să lucrezi în domeniul IT. Mulți specialiști își doresc să lucreze în companii cu renume. Este ca și dorința de a purta hainele unui anumit brand. Dar asta nu înseamnă neapărat că în aceste companii procesele sunt organizate mai bine. dar din păcate companiile mici și mijlocii sunt dezavantajate și nevoite să angajeze începători, care sunt gata să muncească în orice companie pentru a obține experiență în domeniul IT.

A doua problemă este salariul. Se consideră că în IT se plătesc salarii foarte mari. Da, se plătesc, dar foarte mulți cer salarii ca în Marea Britanie.

Adică cât?

Unii au cerut chiar și 8-10 mii de euro pe lună în condițiile în care compania încă nu știa ce servicii pot presta acești solicitanți. E mai ieftin deja să găsești un angajat din Marea Britanie. dar și companiile străine apelează la serviciile noastre pentru a găsi forță de muncă mai ieftină.

Cu toate acestea Moldova are un rating înalt în companiile IT. Companiile britanice știu asta, dar când un moldovean cere un salariu echivalent cu al unui britanic, atunci compania va angaja un britanic.

Câți angajați numără acum compania dvs?

30 de oameni.

Cum i-ați testat?

Inițial, interviurile erau organizate de angajații britanici, care decideau dacă solicitanții sunt potriviți sau nu pentru acest job. Acum avem specialiștii noștri, care la fel participă la interviuri.

Au fost cazuri când unii angajați nu au făcut față cerințelor și am refuzat serviciile acestora.

„Banii nu au fost scopul meu”

Veniturile familiei s-au redus după ce ați optat pentru IT?

Nu. Soțul continuă afacerea de familie. Evident că am avut de suferit din cauza pandemiei, iar ulterior a războiului. Plecarea mea, însă nu a influențat  veniturile, mai degrabă factorii externi au făcut-o. Nu putem compara salariul meu din IT și profitul din business. Salariul nu a fost un scop pentru mine, am fost atrasă de domeniul IT.

Când abia am început să-mi caut un job în IT, am fost întrebată pe ce salariu mizez. Am spus o sumă și mi-au oferit cu 50% mai mult. Mulți își doresc din start un salariu foarte mare. Dar nu este posibil. Uneori în mai puțin de jumătate de an salariu este dublat sau chiar triplat de angajator. Dar nu poți obține un salariu fabulos imediat după cursuri.

„Unii cereau salarii de 8-10 mii de Euro”. Managerul unei companii IT, despre carieră, afaceri și ratingul Republicii Moldova

Andrei Mardari | NewsMaker

Ați venit în IT după cursuri în domeniu. Va folosit la ceva ceea ce ați învățat la cursuri?

Da. Foarte mult. Nu am folosit în practică aceste cunoștințe, dar mi-a ajutat să înțeleg toate lucrurile discutate la ședințe. În funcția de project manager ai nevoie de cunoștințe de bază.

Cum planificați să vă dezvoltați?

Vreau să mă dezvolt în continuare în domeniul IT. Îmi place să comunic cu oamenii din acest domeniu. Îmi place să fac cunoștință cu oameni inteligenți din SUA, marea Britanie, care au o experiență vastă în acest domeniu, un business de succes.

Iar compania pe care o conduc pune accent pe o echipă mai mare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: