Uniunea Avocaților din Moldova, îngrijorată de declarațiile Maiei Sandu după ședința CSS
Full Article 2 minutes read

Uniunea Avocaților din Moldova, îngrijorată de declarațiile Maiei Sandu după ședința CSS

Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UARM) se arată îngrijorată de declarațiile Maiei Sandu, făcute în cadrul briefing-ului susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 5 septembrie. Uniunea face referire la declarațiile șefei statului, care a precizat că se impune nevoia „de a elimina oportunitățile de abuz de drept”, făcând referire directă la avocații apărării, care în mod intenționat ar tergiversa dosarele, folosindu-se de lacunele legislative.

Într-o declarație semnată de președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, avocații resping declarațiile șefei statului și menționează că activitatea apărătorului în cadrul unei cauze penale în limitele legale nu poate fi calificată ca fiind o tergiversare a examinării cauzei penale.

„Considerăm inadmisibilă o asemenea retorică din partea președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și implicit, a CSS, din care rezultă că avocații comit abuzuri, în timp ce legislația permite să-și exercite obligațiile profesionale conform legii. Atâta timp cât legislația permite exercitarea profesiei prin utilizarea unor căi legale, prin activități permise de lege, când avocatul apărării, dar și avocatul în alte categorii de dosare utilizează oportunitățile prevăzute de lege, activitatea acestuia, este perfect legală și prin urmare nu poate fi vorba despre abuz de drept comis din partea avocaților”, se arată în declarația semnată de UARM.

Avocații spun că „nu vor accepta o asemenea poziție” și că vor apăra drepturile cetățenilor „indiferent de poziția autorităților”. Mai mult, UARM este de părere că, în această situați, ar fi corect ca la ședința CSS să participe și să fie reprezentați și avocații, nu doar partea acuzării.

Amintim că președinta țării, Maia Sandu, a susținut pe 5 septembrie, după ședința CSS, un briefing de presă. Atunci, șefa statului a explicat că pentru o finalitate pe dosarele de mare corupție se impun mai multe modificări legislative. În acest sens, CSS a venit cu un șir de recomandări pentru modificarea actualei legislații în vederea eliminării oportunităților de abuz din partea avocaților apărării, care ar tergiversa, deseori, potrivit Maiei Sandu, în mod deliberat dosarele, folosindu-se de posibilitățile legislației actuale. Totodată, CSS a recomandat modificarea cadrului legal care permite la moment absolvirea de la răspunderea penală datorită expirării termenului de prescripție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: