„Unul din ideologii Kremlinului”, extrădat din Moldova în Ucraina. Ar fi organizat pelerinajele preoților în Rusia
Full Article 4 minutes read

„Unul din ideologii Kremlinului”, extrădat din Moldova în Ucraina. Ar fi organizat pelerinajele preoților în Rusia

Bărbatul de 60 de ani expulzat recent din Republica Moldova, pentru că a pus în pericol securitatea națională, este cetățeanul Federației Ruse și Ucrainei Dmitrii Cistilin, scrie presa de la Chișinău. Acesta ar fi organizat inclusiv pelerinajele preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova. Bărbatul a fost extrădat în Ucraina. Pe 8 octombrie, Serviciul ucrainean de Securitate a declarat că Dmitrii Cistilin se află acum în arest și riscă închisoare pe viață

Anunțul Serviciului ucrainean de Securitate

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat a fost reținut „unul din ideologii Kremlinului ai „operațiunii militare speciale” împotriva Ucrainei”. Este vorba despre Dmitrii Cistilin care, potrivit instituției ucrainene, „este un asistent al fostului consilier al lui Putin Serghei Glaziev, unul dintre principalii „moderatori” al preluării regiunilor Crimeei, Donețk și Lugansk și dezvoltatorul „Strategiei de război informațional” care a justificat invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina”.

Serviciul ucrainean a adăugat că Dmitrii Cistilin a pregătit, în perioada 2016-2024, „o serie de „materiale analitice” pentru Kremlin, în care a sprijinit agresiunea armată a Federației Ruse și „integrarea” în Rusia a regiunilor temporar ocupate ale Ucrainei”. El ar mai fi „acordat asistență serviciilor speciale ruse” și ar fi fost „autorul numeroaselor publicații îndreptate spre săvârșirea de sabotaj informațional împotriva Ucrainei”.

Cistilin, a comunicat Serviciul ucrainean, „a participat activ și la promovarea intereselor Kremlinului în afara Rusiei”. „Printre altele a organizat imixtiune în procesele electorale din țările din Europa Centrală și de Est în favoarea Moscovei”, a adăugat Serviciul.

„Acționând așa-zis în numele publicului ucrainean, persoana implicată a participat la organizarea așa-numitelor „mese rotunde” în țările europene. În timpul unor astfel de evenimente, el a răspândit narațiunile de la Kremlin, sperând să reducă sprijinul pentru Ucraina din partea partenerilor occidentali”, a mai spus instituția ucraineană. 

Instituția din Ucraina a adăugat că Cistilin a fost reținut „în colaborare cu oamenii legii din Republica Moldova”. Reținerea a avut loc când acesta încerca să se întoarcă la Moscova, prin teritoriile țărilor terțe.

„Figurantul, care a părăsit Ucraina chiar înainte de începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse, este acum în arest și este suspectat în temeiul a două articole din Codul Penal al Ucrainei: trădare săvârșită în baza legii marțiale și justificare, recunoaștere ca legitimă, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților săi. (…) Figurantul riscă închisoare pe viață cu confiscarea averii.

Cistilin – în spatele „Marșului Păcii” și pelerinajelor?

Pe 7 octombrie, publicația din Republica Moldova deschide.md a scris că Dmitrii Cistilin s-a aflat în spatele unui „Marș al Păcii” desfășurat pe 6 octombrie în țara noastră de către Mitropolia Moldovei. La marș, a menționat sursa, episcopul Marchel a declarat că se va ruga pentru bunăstarea Victoriei Furtună, a lui Vasile Tarlev și a lui Vladimir Voronin.

Potrivit sursei, Dmitrii Cistilin are 60 de ani și este cetățean al Federației Ruse și Ucrainei. Totodată este persoana care a fost expulzată pe 5 octombrie, din R. Moldova, „cu direcția spre Ucraina”.

Publicația a adăugat că Cistilin a organizat și coordonat mai multe acțiuni pe teritoriul R. Moldova, în speță de-a lungul anului curent.

„Toate indicațiile le primea de la reprezentanții serviciilor speciale ruse (FSB). (…) Specialitatea lui Cistilin a fost anume interacțiunea cu preoții Mitropoliei Moldovei. (…) A intermediat discuțiile dintre preoții moldoveni și Patriarhia Rusă, organizând acele așa zise ”pelerinaje” ale clericilor Mitropoliei Moldovei la Moscova”, a adăugat publicația.

Se mai precizează că Cistilin a intrat pe teritoriul Moldovei de mai multe ori iar „pe 29 septembrie a plecat în Federația Rusă, după care, pe 3 octombrie, a revenit în R. Moldova cu scopul de a coordona activitatea electorală și de a oferi consultanță politică Victoriei Furtună”.

Sursa a mai scris că, în perioada 20-22 septembrie, Dmitri Cistilin a fost la București, unde a organizat o masă rotundă invitând-o inclusiv pe eurodeputata Diana Șoșoacă, dar și pe candida la funcția de președinte al R. Moldova Victoria Furtună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: