Urmările protestului de duminică organizat de veteranii de război. Precizările poliției
Full Article 3 minutes read

Urmările protestului de duminică organizat de veteranii de război. Precizările poliției

Oamenii legii vor investiga felul cum s-a desfășurat protestul de duminică organizat de veteranii de război, ținându-se cont de restricțiile privind pandemia de COVID-19. Precizarea a fost făcută pentru NM de către șeful-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Alexei Grosu. 

„Inspectoratul de poliție a inițiat o procedură conform art.761 din Codul Contravențional (privind nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, NM). Ulterior, organul de constatare va decide. În timpul mitingului, poliția a dat manifestanților măști de protecție și a efectuat o acțiune de informare. Prin megafon au fost difuzate informații privind prevenirea răspândirii virusului și evitarea infectării cu COVID-19”, a precizat pentru NM șeful-adjunct al INSP.

Conform hotărârii Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, pe perioada stării de urgență în sănătate, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la până la 25 mii lei și cu amendă până la 75 mii lei aplicată persoanei juridice.

Amintim că, pe 19 iulie, în fața clădirii parlamentului din capitala Republicii Moldova s-a desfășurat un protest organizat de veteranii conflictului de la Nistru, în cadrul căruia au participat, însă, și politicieni, dar și cetățeni simpli. Participanții la manifestație au adoptat o rezoluție, în cadrul căreia au inclus revendicări politice. Veteranii au organizat un protest și pe 16 iulie. Atunci, între protestatari și oamenii legii au izbucnit ciocniri violente, iar polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii.

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital. Intervenția polițiștilor a stârnit un val de critici în rândul politicienilor, dar și al reprezentanților societății civile, care au condamnat modul în care s-a intervenit.

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, 18 iulie, poliția anunță intentarea a trei procese penale și trei procese contravenționale ca urmare a protestelor organizate joi de veterani. Totodată, Inspectoratul General al Poliției precizează că „informațiile vehiculate precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: