Urmărirea penală – terminată pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

Urmărirea penală – terminată pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Stoianoglo

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe cazul Stoianoglo a informat despre finalizarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorului General suspendat îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal (Depășirea atribuțiilor de serviciu).

„La eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii”, se arată în declarația procurorului desemnat de CSP, Victor Furtuna.

În acest context, procurorul desemnat a remarcat: „Dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.

În același timp, Furtuna a declarat că, la momentul actual, învinuitul și avocații acestuia urmează să beneficieze de dreptul de a lua cunoștință cu materialele cauzei penale și după caz să înainteze cereri și demersuri. Acestea, potrivit procurorului desemnat, urmează a fi soluționate în ordinea stabilită de prevederile legislației procesual penale.

Ce ține de cauza penală privind învinuirea lui Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare, Furtuna a menționat că procurorii de caz, în continuare, întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului.

„La emiterea cărorva decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare”, se arată în declarația lui Furtuna.

În prezent, procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu. Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu. În privința acestuia sunt mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: