Tudor Mardei | NewsMaker

Urmează noi remanieri? Recean: „Acum orice fotoliu de prim-ministru și ministru este fluid”

Premierul Dorin Recean a comentat remanierile guvernamentale operate acum câteva zile. Oficialul susține că scopul schimbării miniștrilor de la Educație, Infrastructură și Interne este de a îmbunătăți lucrurile în sistem. O atenție sporită, spune șeful Cabinetului de miniștri, va fi atrasă dinamicii cu care proiectele ce vizează cele trei domenii sunt implementate.

„Cabinetul de miniștri este un organism viu. Avem niște obiective foarte clare și întotdeauna atunci când simțim că putem să îmbunătățim, dar mai ales în cazul dat este să îmbunătățim dinamica implementării proiectelor, nu este nicio tragedie, se fac schimbările, se merge înainte”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Guvernului susține că activitatea noilor miniștri va fi analizată, la 3 luni de la învestire.

„Vedem care este performanța și decidem cum mergem înainte. (…) Trebuie să înțelegem un lucru – noi avem nevoie de rezultate. Acum orice fotoliu de prim-ministru, ministru este fluid”, a mai declarat Dorin Recean.

Amintim că premierul Dorin Recean a anunțat pe 14 iulie remanieri guvernamentale. Trei miniștri și-au depus demisia: Ana Revenco – de la Ministerul Afacerilor Interne, Anatolie Topală – de la Ministerul Educației și Cercetării și Lilia Dabija – de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pe 17 iulie, noii miniștri au depus jurământul la Președinție. Astfel, ex-deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dan Perciun a venit la cârma Ministerului Educației și Cercetării; colonelul și fostul șef al direcției de logistică a Armatei Naționale Adrian Efros a fost numit șef la Ministerul Afacerilor Interne, în timp ce ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost numit, din nou, Andrei Spînu.

Guvernul Recean a fost învestit în funcție pe 16 februarie 2023, după ce ex-premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: