Ursula von der Leyen, mesaj în română, după ce Ucraina a renunțat oficial la „limba moldovenească”
Full Article 2 minutes read

Ursula von der Leyen, mesaj în română, după ce Ucraina a renunțat oficial la „limba moldovenească”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia autorităților ucrainene care au renunțat, oficial, la denumirea „limba moldovenească”, recunoscând limba română drept limba oficială vorbită de minoritatea română din Ucraina. „Vești bune!” – a scris în limba română înalta oficială europeană pe platforma X (fosta Twitter).

Amintim că, pe 18 octombrie, în timpul vizitei premierului român, Marcel Ciolacu, la Kiev, Guvernul ucrainean a adoptat o hotărâre care stipulează că limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, dar nu „moldoveneasca”, cum era anterior. În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Denis Șmîgal, Marcel Ciolacu i-a mulțumit acestuia pentru decizia luată.

Declarația prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina a fost salutată la Kiev. La Chișinău, aceasta a întâmpinat și laude, dar și critici. Președinta Maia Sandu a catalogat documentul drept „o mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”. La rândul său, și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a apreciat public colaborarea dintre Ucraina, Moldova și România. Detalii AICI.

Decizia autorităților ucrainene a stârnit, însă, nemulțumirea secretarului executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon și a Partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor. Dodon și formațiunea „Renaștere” susțin că prin această decizie autoritățile de la Kiev ar fi încălcat identitatea „moldovenilor din Ucraina”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: