Usatîi anunță că va ataca în instanță decizia CEC prin care i-a fost refuzat referendumul: „Lupta continuă”
Full Article 2 minutes read

Usatîi anunță că va ataca în instanță decizia CEC prin care i-a fost refuzat referendumul: „Lupta continuă”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, anunță că va ataca în judecată decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a respins, pe 9 aprilie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii unui referendum republican consultativ privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Politicianul susține că, prin decizia sa, autoritatea electorală ar fi încălcat „grosolan” dreptul celor „aproape 70% din moldoveni care își doresc anticipate”.

„N-am vrut să cred că atât de grosolan poate fi încălcat dreptul celor aproape 70% din cetățenii Moldovei care-și doresc anticipate. Stimați cetățeni, ei așa ne vor – docili și muți. (…) Echipa noastră de juriști pregătește deja cererea prealabilă în instanța de judecată pentru a obține adevărul și dreptatea pentru cetățeni. Lupta pentru interesul oamenilor țării noastre continuă!”, a scris Renato Usatîi pe rețelele de socializate

Amintim că CEC a refuzat cu unanimitate de voturi, în ședința din 9 aprilie, să înregistreze grupul de inițiativă care și-a propus să colecteze 100 de mii de semnături în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Autoritatea electorală a anunțat că grupul de inițiativă propus de Usatîi nu a întrunit toate condițiile legale pentru ca să fie înregistrat. (Detalii – AICI). În reacție, Usatîi a acuzat autoritatea electorală că ar fi dat citire unei decizii „aprobate de Președinție”. CEC a negat acuzațiile public.

„CEC respinge orice ingerință în activitatea sa, declarându-se și în continuare ca fiind o instituție transparentă, profesionistă și independentă în luarea deciziilor. (…) Comisia regretă că declarațiile publice formulate în ședință de către președintele biroului executiv nu au fost confirmate prin fapte, iar documentele, prezentate de el public, ca fiind scurgeri de informații, nu au fost oferite Comisiei pentru anexarea la dosarul administrativ”, se precizează în comunicatul CEC emis pe 10 aprilie.

Ținând cont că 2023 este un an electoral, CEC a făcut apel la toți subiecții electorali „să dea dovadă de responsabilitate politică și să nu atragă instituția în jocuri politice”.

„Aceste încercări nu fac altceva decât să reducă din credibilitatea întregului proces electoral la care sunt parte și partidele politice”, a mai precizat CEC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: