Usatîi cere în instanță ca Teleradio Moldova să difuzeze spotul electoral cu mesajul „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”
Full Article 3 minutes read

Usatîi cere în instanță ca Teleradio Moldova să difuzeze spotul electoral cu mesajul „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”

Renato Usatîi, candidat la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice, „Partidul Nostru”, a acționat în judecată compania publică Teleradio-Moldova (TRM), după ce i-a cerut să modifice unul din materialele sale electorale pentru a fi difuzat. Politicianul solicită ca instanța să oblige TRM să difuzeze materialul electoral. 

Precizăm că, pe 20 octombrie, a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Conform legislației electorale, în primele 15 zile ale acesteia, concurenții electorali beneficiază de 10 minute gratuite la radio și de 5 minute la televiziune.

Pe 26 septembrie, Renato Usatîi a anunțat că TRM i-a expediat o scrisoare în care i-a cerut să excludă sintagma „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli” dintr-un spot electoral audio, programat pentru difuzare la Radio Moldova pe 30 septembrie. Teleradio-Moldova a argumentat că afirmația în cauză contravine legislației electorale, care interzice incitarea la discriminare. TRM i-a acordat timp să se conformeze până pe 25 septembrie, ora 17:00 or, în caz contrar, va solicita Comisiei Electorale Centrale să se pronunțe dacă sintagma în cauză poate fi difuzată.

Renato Usatîi a declarat că nu va da curs solicitării TRM, ci se va adresa în instanță. El susține, de asemenea, că scrisoarea companiei publice a fost expediată și recepționată în data de 26 septembrie, adică peste termenul limită oferit pentru excluderea sintagmei din materialul electoral.

Acesta nu este primul caz, în actuala campanie electorală, când Teleradio-Moldova cere ajustarea materialelor electorale. În seara de 23 septembrie, directorul general al TRM, Vlad Țurcanu, a comunicat că compania a respins un material electoral al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care urma a fi difuzat la postul public de televiziune Moldova 1. El a explicat că în respectivul material liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, face o serie de declarații împotriva altor subiecți electorali, ceea ce nu este permis de legislația electorală. TRM a acordat formațiunii politice un termen de 12 ore pentru a ajusta conținutul materialului, iar în caz contrar instituția nu-l va difuza.

PCRM nu s-a conformat, organizând în schimb un protest în fața sediului Teleradio-Moldova. Acolo, printre altele, a fost instalat un ecran pe care a fost difuzat mesajul lui Vladimir Voronin, care urma a fi pus pe post la Moldova 1. În mesaj, președintele PCRM a îndemnat alegători să voteze „Nu” l-a referendumul constituțional privind aderarea la UE, făcând totodată o serie de acuzații la adresa actualului președinte Maia Sandu și partidului de guvernare.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană se vor desfășura în data de 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: