Va demisiona sau nu Ion Chicu din funcția de premier, până la învestirea noului președinte?
Full Article 3 minutes read

Va demisiona sau nu Ion Chicu din funcția de premier, până la învestirea noului președinte?

Premierul Ion Chicu nu va demisiona în curând. Potrivit lui, acesta ar fi un pas iresponsabil, întrucât guvernul trebuie să treacă și să trimită documente importante parlamentului, cum ar fi politica fiscală pentru anul viitor, și să încheie un acord cu FMI. Chicu a declarat pe 17 noiembrie la emisiunea Puterea o patra de la N4 că după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte, nimic nu s-a schimbat pentru guvern, deoarece decizia de demisie a guvernului trebuie să fie luată de Parlament.

„Nu văd nicio legătură cu numirea unui nou președinte și cu mandatul primului ministru. Activitățile guvernului și ale primului ministru sunt în mâinile parlamentului. Demisia din proprie inițiativă este exclusă. Dacă în următoarele patru săptămâni guvernul nu aprobă și nu prezintă Parlamentului proiectul de buget pentru 2021, legea, care este o condiție prealabilă pentru semnarea unui acord cu FMI, nu încheie un acord cu FMI. Pentru că fără aceste documente, vom avea probleme anul viitor. Deci, cel puțin acum ar fi iresponsabil să lăsăm totul și să plecăm”, a spus Chicu

În ceea ce privește dacă parlamentul va sprijini guvernul Chicu, premierul a menționat că acest lucru va fi clarificat în cadrul ședinței parlamentare de joi, 19 noiembrie.

„Dacă deputații nu susțin proiectele propuse de guvern, atunci va fi clar că guvernul nu are sprijin parlamentar. Și atunci vom vedea ce vom face în continuare ”, a spus Chicu. Cu toate acestea, în următoarele trei săptămâni, potrivit lui Chicu, guvernul va lucra în continuare până când va finaliza și va depune documente bugetare importante parlamentului.

Premierul consideră că, după inaugurarea lui Maia Sandu, președintele, premierul și președintele parlamentului ar trebui să organizeze ședințe săptămânale, ca și în timpul președinției lui Igor Dodon.

„Cred că aceste întâlniri săptămânale, pe care le-am avut cu președintele țării și cu președintele parlamentului, au fost utile, stabileam ordinea de zi, am coordonat acțiuni ulterioare. Cred că, indiferent de cine va fi primul ministru, această interacțiune trebuie continuată. (…) Sper că, după ce președintele ales va intra în funcție, ea va comunica și interacționa cu primul ministru”, a spus Chicu. El a menționat că, dacă Sandu nu dorește să organizeze astfel de ședințe săptămânale, prim-ministrul va discuta cu președintele parlamentului problemele actuale. Chicu a reamintit că liderii celor trei ramuri au început să organizeze astfel de întâlniri pe vremea când Maia Sandu era prim-ministru.

Vorbind despre motivul pentru care președintele actual Igor Dodon a pierdut alegerile, Chicu și-a exprimat opinia că în acest caz timpul a jucat împotriva lui. Chicu crede că oamenii asociază toate problemele din țară cu președintele, care era la putere la acea vreme.

„Prin urmare, i-a fost greu să câștige. În plus, oamenii vor schimbare. Cred că peste patru ani vor dori din nou să schimbe situația. Acesta este un proces democratic important ”, a spus Chicu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: