Vântul a distrus acoperișul unui liceu din Orhei și a unui bloc locativ din Ialoveni. Moldova, din nou sub cod galben 
Full Article 4 minutes read

Vântul a distrus acoperișul unui liceu din Orhei și a unui bloc locativ din Ialoveni. Moldova, din nou sub cod galben 

Ploile și vântul puternic din seara zilei de 11 iunie au smuls și deteriorat acoperișul unui liceu din orașul Orhei. În raionul Orhei au fost afectate acoperișurile a peste 300 de gospodării. În raionul Ialoveni, un bloc locativ a rămas cu acoperișul deteriorat. Între timp, meteorologii au emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică pentru ziua de 13 iunie. Se prevăd averse puternice, însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină și intensificări ale vântului. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a comunicat, pe 13 iunie, că ploile și vântul puternic din seara zilei de 11 iunie au smuls circa 27 foi de ardezie și circa 90 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul a două gospodării din raionul Cantemir, Capaclia.

În raionul Ialoveni, vântul puternic a deteriorat circa 224 m2 de foi de ardezie de pe acoperișul unui bloc locativ, iar în orașul Orhei a fost smuls și deteriorat acoperișul liceului, din țiglă metalică pe o suprafață de circa 450 m². Tot aici, vântul a smuls circa 86 foi de ardezie și a deteriorat 65 tuburi solare ale sistemului termo-energetic. Mai mult, în urma precipitațiilor abundente au fost afectate acoperișurile a peste 300 de gospodării din mai multe localități din raionul Orhei.

Intemperiile au afectat și porțiuni de drumuri locale în orașul Nisporeni și satul Vărzărești. A fost deteriorat circa 1200 m de drum din pietriș. Iar în Pepeni, raionul Sîngerei, a fost deteriorat circa 5000 m de drum.

În localitatea Ivanovca, Florești, au fost deteriorate circa 252 ha de floarea soarelui, 55 ha de porumb și 4 ha livadă de vișin.

Între timp, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pe 13 iunie, începând cu ora 11:00 și până la ora 22:00 se așteaptă pe arii extinse averse puternice, însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Vântul a distrus acoperișul unui liceu din Orhei și a unui bloc locativ din Ialoveni. Moldova, din nou sub cod galben 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova

13 localități din Republica Moldova mai rămân deconectate de la energia electrică, urmare a furtunii violente din seara zilei de 11 iunie. Localitățile vizate sunt din din raionul Orhei. Datele au fost comunicate, pe 13 iunie, de furnizorul Premier Energy. Detalii AICI.

Pe 12 iunie, la Chișinău, a fost „declarată Situație de forță majoră”. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționa că în capitală a deblocat 66 de arbori. Din cauza unui arbore căzut, un bărbat a avut de suferit traumatisme pe strada Gheorghe Asachi, nr.23 din capitală. „Viața acestuia la moment este în afara oricărui pericol, fiind transportat de medici la spital”, a raportat Inspectoratul. Detalii AICI. Două persoane au decedat în urma furtunii din seara zilei de 11 iunie. Un caz a fost înregistrat la Chișinău, al doilea – în stânga Nistrului. La Chișinău, pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost depistat cadavrul unei copile în vârstă de 12 ani. Potrivit oamenilor legii, copila a fost lovită de un copac. Detalii AICI. Iar la Dubăsari o creangă a căzut peste un cort, în rezultat un bărbat de 36 de ani a murit. Cazul a avut loc în satul Harmațca, în timp ce mai multe familii se odihneau pe malul Nistrului. Bărbatul care și-a pierdut viața este regizorul Arcadie Spoială. Detalii AICI.

Primăria Chișinău anunța, în seara zilei de 12 iunie, că serviciile municipale au reușit să înlăture în capitală circa 60% din totalul daunelor cauzate de intemperii. Prioritare au fost lucrările de curățare și eliberare a căilor de acces. Autoritățile au mai precizat că majoritatea copacilor doborâți de intemperie au fost verzi. Totodată, Primăria menționa că situația de forță majoră rămâne în vigoare, ținând cont că avertizările meteorologice de ploi și vânt puternic au fost prelungite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: