Vârsta de pensionare în Moldova se va egala peste patru ani
Full Article 3 minutes read

Vârsta de pensionare în Moldova se va egala peste patru ani

Vârsta de pensionare în Republica Moldova va fi egalată peste patru ani. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. Momentan femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual. Din 1 iulie 2024, femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani, scrie IPN.

Vârsta de pensionare în Moldova se va egala peste patru ani

IPN

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie anul curent, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activitatea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. Din 1 ianuarie 2024 se reexaminează și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiția că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la 2 ani până la 7 ani.

Din 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare este de 2620 de lei. Următoarea indexare a pensiilor va avea loc în aprilie. Autoritățile au anunțat că pensiile urmează să fie indexate cu 4,2%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: