Vasnețov spune că Moscova vrea reluarea formatului „5+2”: „Rusia va căuta o soluție echitabilă a problemei transnistrene”
Full Article 3 minutes read

Vasnețov spune că Moscova vrea reluarea formatului „5+2”: „Rusia va căuta o soluție echitabilă a problemei transnistrene”

Rusia va continua să caute o soluție echitabilă a problemei transnistrene, fără a încălca integritatea teritorială a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru RIA. Vasnețov a mai spus că Rusia mizează pe reluarea negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană. 

Vasnețov a declarat că „Federația Rusă este garantul reglementării transnistrene”.

„Acest statut impune o mare responsabilitate, iar partea rusă acționează cu deplină conștientizare a acestui lucru. Vom continua să căutăm o soluție echitabilă la problema reglementării transnistrene, ajungând la acorduri privind un statut special, de încredere, garantat pentru Transnistria cu respectarea suveranității și asigurând integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a adăugat Vasnețov.

El a mai declarat că partea rusă mizează pe reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

„Acum nu m-aș grăbi să evaluez activitatea dialogului în format „5+2”, având în vedere întârzierea îndelungată a reluării acestuia. Federația Rusă mizează pe reluarea rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană”, a conchis ambasadorul.

Declarațiile lui Vasnețov vin în contextul adoptării de către parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege care prevede sancțiuni pentru acțiuni de separatism.

***

Pe 2 februarie 2023, deputații moldoveni au adoptat în lectura a II-a proiectul de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, a fost modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.

Potrivit amendamentului, Codul Penal este completat cu o nouă componentă de infracțiune și anume sancțiuni cu privare de libertate de la 2 la 5 ani pentru „acțiuni săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni”.

***

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski declara că legea care pedepsește separatismul este „primul semn al unui genocid”. „Legea separatismului i-a desemnat pe toți transnistrenii drept criminali. Anterior, ei doreau să facă asta ilegal, dar acum au venit cu o lege – numind criminali pe toți locuitorii Transnistriei, au eliminat decalajul legal”, a declarat Krasnoselski.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a menționat pentru portalul rus Kommersant, într-o discuție despre noua lege care prevede sancțiuni pentru separatism, că reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chișinău”.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi a fost mai puțin categoric și a remarcat că amendamentele respective ar putea face complica relațiile dintre părțile diferendului. „Nu suntem judecători și procurori ca să dăm interpretări. Legea pentru asta și este lege, ca judecătorii să o poată aplica la momentul necesar. Fiecare caz trebuie examinat în sistemul justiției. Există riscul că procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol va deveni mai dificil”, a declarat parlamentarul și a adăugat când negocierile dintre cele două părți au fost mereu dificile.

Ignatiev menționa anterior că amendamentele elaborate de Chișinău la Codul Penal „ar putea avea un efect distrugător asupra întregului proces de negocieri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: