Veaceslav Platon a fost citat de Procuratura Anticorupție. Este acuzat de atac raider asupra „Moldova-Agroindbank”
Full Article 2 minutes read

Veaceslav Platon a fost citat de Procuratura Anticorupție. Este acuzat de atac raider asupra „Moldova-Agroindbank”

Veaceslav Platon a fost citat de către procurorii anticorupție, în vederea înaintării acuzării într-un dosar penal cu privire la atacul raider asupra unei bănci în care sunt vizați bani din laundromatul rusesc. Omul de afaceri, care este fost deputat, ar urma să se prezinte pe 2 noiembrie.

„Având în vedere interesul public sporit în raport cu investigațiile cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat, comunicăm că investigațiile respective se referă la fapte ce se încadrează juridic conform prevederilor art. 190 alin. (5) Cod penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin. (3) lit.b) Cod penal (Spălarea banilor în proporții deosebit de mari)”, au anunțat procurorii pe 29 octombrie.

În cadrul investigațiilor s-a constatat că făptuitorii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora. Asta le-a permis de a obține un pachet de 28051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 milioane lei.

Procurorii au constatat că, ulterior obținerii pachetului de acțiuni, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, făptuitorii au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.

„În perioada 2011-2015, făptuitorii au dobândit  43,11% din acțiunile BC ,,Moldova-Agroindbank” SA care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidenți, beneficiar real al cărora a devenit Platon Veaceslav, ceea ce i-a permis ultimului să preia controlul asupra acestei instituții financiare pe o anumită perioadă”, se arată în comunicat.

Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie 2021 în vederea înaintării acuzării.

Platon nu a venit deocamdată cu o reacție la anunțul Procuraturii Anticorupție. Conform presei, acesta s-ar afla în Marea Britanie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: