Vicepremierul Nicu Popescu pleacă din nou la Bruxelles: va discuta despre aderarea Republicii Moldova la UE
Full Article 2 minutes read

Vicepremierul Nicu Popescu pleacă din nou la Bruxelles: va discuta despre aderarea Republicii Moldova la UE

Vicepremierul Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene va discuta despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, implementarea reformelor și transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională.

Nicu Popescu va participa la lucrările Consiliului Afacerilor Externe al UE, care este o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ai Uniunii Europene, unde se va referi la progresul în implementarea celor 9 recomandări din luna iunie 2022 ale Comisiei Europene şi la accelerarea procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu cele ale UE.

„În discuția mea cu oficialii europeni voi aborda și ameninţările cu care se confruntă țara noastră, securitatea regională în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, consolidarea rezilienţei ţării şi sprijinul important pe care ni-l oferă Uniunea Europeană în acest sens”, a scris vicepremierul pe rețelele de socializare.

De asemenea, se va întâlniri cu Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Afaceri Externe (EEAS), Antonio Tajani, vicepreședintele Consiliului de Miniștri al Italiei și ministru al afacerilor externe, Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE precum și cu alți oficiali europeni.

În cadrul acestor întâlniri se va referi şi la organizarea de către Republica Moldova la începutul lunii iunie a acestui an a Summit-ului Comunității Politice Europene.

Totodată, Nicu Popescu informează că în marja vizitei sale la Bruxelles va acorda mai multe interviuri presei internaționale.

***

Recent, Președinția Republicii Moldova a confirmat că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: