VIDEO Ajuta moldovencele să-și găsească de lucru în Italia, iar apoi le tăia din salariu. O femeie din Cahul, reținută
Full Article 2 minutes read

VIDEO Ajuta moldovencele să-și găsească de lucru în Italia, iar apoi le tăia din salariu. O femeie din Cahul, reținută

O femeie de 42 de ani, originară din Cahul, a fost reținută de oamenii legii, fiind bănuită de exploatarea prin muncă a peste 10 îngrijitoare din Moldova, care munceau în Italia. Faptele incriminate s-ar fi produs în perioada anilor 2017-2023.

Femeia este din Cahul și are vârsta de 42 de ani, iar anterior a muncit și ea câțiva ani ca îngrijitoare de bătrâni, în același stat.

Femeile traficate au vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. Atunci când le comunica oferta de muncă, femeia le promitea un salariu de până la 800 euro lunar. În realitate, la sosire în Italia, acesta primeau mai puțin – unele din ele și a câte 200 euro pe lună, așa cum bănuita își oprea o parte din bani drept remunerare pentru faptul că le-a găsit de lucru.

Mai mult, victimele erau exploatate și prin încălcarea orarului de muncă fără compensarea financiară a timpului suplimentar lucrat, precum și lipsa contractelor de muncă. Iar atunci când acestea depășeau durata legală de trei luni de ședere în Italia, la pachet să adăuga și amenințarea prin denunțarea lor autorităților.

Prin urmare, după sesizarea autorităților din Italia de către una din victime, acestea au formulat o cerere de asistență juridică către procurorii din Moldova. Astfel, investigațiile au loc în cadrul echipei comune formate din procurorii PCCOCS și autoritățile de drept din Italia, timp în care femeia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

După reținerea acesteia, urmare a demersului depus de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), magistrații i-au aplicat măsura arestului la domiciliu. Totuși, procurorii au contestat măsura la Curtea de Apel Chișinău, în vederea aplicării arestului preventiv solicitat inițial, astfel încât aceasta să nu-i influențeze pe ceilalți membri ai grupului infracțional, care urmează să fie trași la răspundere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: