VIDEO „Am lucrat singur timp de două luni cu 55 de pacienți”. Șeful secției COVID-19 din cadrul spitalului Cahul a demisionat
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Am lucrat singur timp de două luni cu 55 de pacienți”. Șeful secției COVID-19 din cadrul spitalului Cahul a demisionat

Șeful secției COVID-19 din cadrul Spitalului din Cahul, Anatolii Malcov, a demisionat. În cadrul unei emisiuni a portalului ziuadeazi.md, acesta a dat un semnal de alarmă: în secție lucrează un singur medic și două asistente medicale cu 55 de pacienți. La fel, infirmierele sunt nevoite să facă curățenie și tot ele să hrănească pacienții. Mai mult, secția este arhiplină, iar spitalele din Chișinău nu mai acceptă transferurile de pacienți în stare gravă.

„Am scris cerere de demisie din propria inițiativă. Lucrez în această secție din 8 martie, cu mici pauze când am fost bolnav, fără legătură cu COVID-ul. (…) În ultimele săptămâni numărul de îmbolnăviri a crescut semnificativ – avem câte 15-17 cazuri zilnic. Secția este arhiplină”, a relatat Anatolii Malcov.

Medicul susține că spitalul nu este adaptat tehnic cu cele necesare pentru o bună organizare: ușile de la saloane nu se încuie, iar pacienții infectați pot ieși oricând și pun în pericol sănătatea personalului medical, încăperile sunt lipsite de un sistem de ventilare, iar temperatura aerului se ridică până la 34 de grade Celsius, spațiul este prea mic pentru numărul mare de pacienți și este lipsă de saltele și lenjerie de pat, iar pacienții sunt nevoiți să le aducă de acasă. La fel, nu sunt suficiente cabine de duș.

„Dar cea mai gravă problemă este că am lucrat singur timp de două luni cu 55 de pacienți. Și acum iarăși lucrez singur. Atâta timp când am avut și secție de triaj, acolo era un medic care putea să examineze pacienții noaptea, rămânea de gardă. Eu, în calitate de șef de secție și medic, examinam zilnic pacienții. Acum, când secția de triaj a fost strămutată, noaptea, după 3, secția rămâne fără niciun medic”, a povestit fostul șef de secție.

Acesta a mai spus că în cazul în care starea unui pacient se agravează, asistentele medicale sunt nevoite să cheme medicul din secția de triaj, care se află în altă zonă a orașului.

„Vă dați seama ce înseamnă să lucrezi singur cu 55 de pacienți. Astăzi, la 8:00, am intrat în secție și am ieșit la 10:15 și asta a fost doar examinarea pacienților. I-am examinat foarte repede și insuficient de minuțios, pentru că îmi dau seama că ieșind de acolo trebuie încă să procesez cele 55 de dosarele cu evoluția stării lor de sănătate, să verific analizele, să mă documentez cine a fost externat, cine internat”, a explicat Malcov.

Medicul a mai spus că speră că odată cu demisia sa, autoritățile să se implice pentru a schimba situația. Acesta este gata să lucreze în continuare, dacă va primi ajutor.

„Nu vreau să lupt cu nimeni, să dau vina pe cineva. Vreau doar să dau un semnal de alarmă și să cer ajutor. (…) Sper să ne audă cei de la minister, avem nevoie de medici care să fie de acord să lucreze cu bolnavii cu COVID-19”, a spus medicul.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, până în prezent, în Cahul au fost confirmate 544 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus. 243 de pacienți s-au însănătoșit, iar 14 au decedat.

innDIRECT cu ANATOLII MALCOV despre Situația din Spitalul Raional Cahul

innDIRECT cu ANATOLII MALCOV despre Situația din Spitalul Raional CahulEmisiunea este realizată în cadrul Proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” implementat în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

Gepostet von ziuadeazi.md am Donnerstag, 11. Juni 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: