VIDEO Ar trebui Moldova să inițieze mecanismul de retragere din CSI? Opinia președintei Parlamentului European
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ar trebui Moldova să inițieze mecanismul de retragere din CSI? Opinia președintei Parlamentului European

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a fost întrebată în cadrul conferinței de presă din 23 iunie dacă Republica Moldova ar trebui să ia în considerare ieșirea din Comunitatea Țărilor Independente (CSI). În replică, aceasta a răspuns că, în prezent, la Chișinău există un guvern pro-european, pregătit să întreprindă toți pașii necesari pentru integrarea țării în UE.

„Cred că avizul Comisiei formulează foarte clar ceea ce trebuie făcut de către țările despre care se discută astăzi la Consiliul European. Trebuie să ținem cont de faptul că în Moldova avem o guvernare pro-europeană, care face tot ce îi stă în putință pentru (ca țara) să se poată alătura familiei noastre. Toate întrebările vor fi adresate, toți pașii trebuie întreprinși. Dar cu tot respectul pentru Moldova, astăzi luăm o decizie pe care nu ne-am fi imaginat-o drept posibilă acum patru luni. Și salut și adresez un mesaj de mulțumire conducerii țării pentru toate eforturile depuse, pentru ca acești pași istorici să poată fi făcuți astăzi”, a declarat Metsola.

Comisia Europeană a publicat pe 17 iunie opinia privind cererea de aderare la UE a Republicii Moldova și recomandă să i se acorde țării noastre statutul de candidat, în condițiile în care se parcurge mai mulți pași.

Comisia va monitoriza progresul Republicii Moldova în îndeplinirea acestor pași și va raporta asupra acestora, împreună cu o evaluare detaliată a țării, până la sfârșitul anului 2022.

„Procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite. Acest lucru permite oricărei țări aflate în proces să progreseze pe baza propriilor merite, dar înseamnă și că pașii către UE pot fi inversați dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite”, se arată în opinia Comisiei Europene.

Consiliului European, reunit la un summit la Bruxelles pe 23 și 24 iunie, urmează să ia decizia dacă acordă Republicii Moldova statutUl de țară candidat de aderare la UE.

Amintim că la 3 martie 2022, Republica Moldova și-a prezentat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Cererea a fost depusă în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. La 7 martie, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizul cu privire la cerere. Șefii de stat și de guvern din UE au susținut această decizie la reuniunea informală a liderilor de la Versailles. Moldova a primit chestionare la 11 aprilie 2022 (cu privire la criteriile politice și economice) și la 19 aprilie (la capitolele acquis-ului UE ) și a oferit răspunsurile la 22 aprilie și, respectiv, la 12 mai.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: