VIDEO „Asta e cel mai important acum?”. Reacția lui Igor Dodon la introducerea „limbii române” în toate legile
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Asta e cel mai important acum?”. Reacția lui Igor Dodon la introducerea „limbii române” în toate legile

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la proiectul de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu privire la introducerea „limbii române” în toate legile. El a spus că autoritățile trebuie să se ocupe de „problemele care îi interesează pe oameni”. „Noi ce acum de limbă trebuie să ne ocupăm?”, a declarat fostul șef de stat. 

„Vor să schimbe legi în toată legislația denumirea limbii – din limba moldovenească în limba română, fără modificarea Constituției. Nu este modificarea Constituției, este modificarea legislației. Pentru modificarea Constituției este o anumită procedură – 67 de voturi. (…) În Constituție este menționat expres care este limba de stat a Republicii Moldova. Ei vor să modifice toate legile din Republica Moldova, unde sunt cuvintele „limba moldovenească” să fie „limba română””, a menționat Dodon, la emisiunea „Prime time” de la Prime.

„Oare asta e cel mai important acum în Republica Moldova? Nu ar fi mai bine să ne ocupăm de problemele care îi interesează pe oameni? Pe oameni îi interesează cum să trăiască până la ziua de mâine, îi interesează locuri de muncă. (…) Fuge lumea de aici, hai să ne ocupăm de lucrul acesta. Hai să ne ocupăm de crearea locurilor de muncă, de pensii, de salarii. Noi ce acum de limbă trebuie să ne ocupăm?”, a conchis Dodon.

De menționat că PAS a pregătit un proiect de lege pentru implementarea mai multor hotărâri a Curții Constituționale printre care și decizia de acum 10 ani când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română.

Astfel, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „moldovenească, funcţionând în baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituţională a constatat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, deoarece această denumire se regăseşte în Declaraţia de Independenţă, un act care e mai presus decât Constituţia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: