captură video/Facebook

(VIDEO) Buletine de vot incendiate, găsite la o gunoiște din Ștefan Vodă. Reacția CEC

Mai multe buletine de vot care ar fi fost utilizate la alegerile locale din toamna anului 2019 au fost găsite pe 29 august la o gunoiște din Ștefan Vodă. Câțiva consilieri locali au filmat descoperirea, iar imaginile au fost publicate pe Facebook. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au publicat un comunicat de presă prin care anunță că vor investiga situația creată.

Potrivit consilierilor locali care au filmat descoperirea, pe unele buletinele de vot erau aplicate ștampile cu textul „votat” în dreptul echipei de consilieri a blocului ACUM sau în dreptul candidaților ACUM la alegerile din 20 octombrie 2019. Buletinele de vot fuseseră incendiate. De asemenea, au fost găsite și plicuri sigilate cu buletine, care, potrivit consilierilor, trebuiau să fie expediate la Comisia Electorală Centrală.

„Vedem o fraudare masivă a alegerilor locale. Vedeți că buletinele pe care le-au ascuns au ajuns la groapa de gunoi, dar nu s-au asigurat că vor arde în totalitate”, a spus consilierul local Vasile Dînga.

Cei care au descoperit buletinele susține că acestea trebuiau să fie trimise la CEC-ul central, în Chișinău, și păstrate trei ani de zile în arhivă.

De cealaltă parte, reprezentanții CEC susțin că ar fi fost făcute „concluzii false”.

„Buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor. După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc”, se arată în comunicatul CEC.

CEC a mai amintit că, recent, a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.

„Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale. Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri. În lumina celor expuse, Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale”, se mai arată în comunicat.

https://www.facebook.com/vasile.dinga.1/videos/3350703928326170/UzpfSTEwMDAwMTQ3NTQyNTE1OTozMzE1NTc1Mzg4NTAxNjA5/

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: