(VIDEO) Buletine de vot incendiate, găsite la o gunoiște din Ștefan Vodă. Reacția CEC
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Buletine de vot incendiate, găsite la o gunoiște din Ștefan Vodă. Reacția CEC

Mai multe buletine de vot care ar fi fost utilizate la alegerile locale din toamna anului 2019 au fost găsite pe 29 august la o gunoiște din Ștefan Vodă. Câțiva consilieri locali au filmat descoperirea, iar imaginile au fost publicate pe Facebook. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au publicat un comunicat de presă prin care anunță că vor investiga situația creată.

Potrivit consilierilor locali care au filmat descoperirea, pe unele buletinele de vot erau aplicate ștampile cu textul „votat” în dreptul echipei de consilieri a blocului ACUM sau în dreptul candidaților ACUM la alegerile din 20 octombrie 2019. Buletinele de vot fuseseră incendiate. De asemenea, au fost găsite și plicuri sigilate cu buletine, care, potrivit consilierilor, trebuiau să fie expediate la Comisia Electorală Centrală.

„Vedem o fraudare masivă a alegerilor locale. Vedeți că buletinele pe care le-au ascuns au ajuns la groapa de gunoi, dar nu s-au asigurat că vor arde în totalitate”, a spus consilierul local Vasile Dînga.

Cei care au descoperit buletinele susține că acestea trebuiau să fie trimise la CEC-ul central, în Chișinău, și păstrate trei ani de zile în arhivă.

De cealaltă parte, reprezentanții CEC susțin că ar fi fost făcute „concluzii false”.

„Buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor. După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc”, se arată în comunicatul CEC.

CEC a mai amintit că, recent, a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.

„Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale. Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri. În lumina celor expuse, Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale”, se mai arată în comunicat.

Posted by Vasile Dînga on Saturday, 29 August 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: