(VIDEO) „Când am intrat în livadă, am început să plâng”. Un fost primar din raionul Briceni ar fi dispus tăierea a circa 300 de pruni
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) „Când am intrat în livadă, am început să plâng”. Un fost primar din raionul Briceni ar fi dispus tăierea a circa 300 de pruni

Fostul primar din satul Drepcăuți, raionul Briceni, este acuzat că a tăiat abuziv aproape trei sute de pruni dintr-o livadă, îngrijită de compania ucraineană „Drebozaci”. Potrivit păgubașilor, două persoane apropiate lui Ghenadie Ioxa, înarmate cu drujbe au venit pe furiș și în câteva ore au pus pomii la pământ, se arată într-un reportaj publicat de portalul  NordNews.

Martorul celor întâmplate a fost paznicul livezii: „Câteva zile în urmă a fost domnul Ghenadie Ioxa cu cei de la cadastru și au măsurat o parcelă de pământ plantată cu prune cu o suprafață de 75 de ari. Acesta a spus să nu mai avem treabă pe acolo. Când am venit ieri dimineața, în jur de ora 09:00, doi băieți cu “drujbele” (motofierăstrău) tăiau pomii de prune”.

Contabilul companiei păgubașe, Ion Guțu, crede că gestul fostului primar Ghenadie Ioxa este inuman și că acesta vine să-și caute dreptate doar în sezonul recoltei, pentru a profita de munca oamenilor. Guțu a adăugat că Ioxa a defrișat aproape un hectar de pruni de pe pământul unui fost cotaș al companiei „Drebozaci”, care n-a reziliat nici până în prezent contractul de arendă al terenului.

„Întreprinderea „Drebozaci” a îngrijit mai mulți ani de toată livada de nouă hectare. În timpul de față vedem că au fost tăiați peste 250 de copaci de prune. Pomii erau frumoși, îngrijiți. Întreprinderea „Drebozaci” i-a curățat iarna. Aceștia au fost curățați de lăstari, stropiți de mai multe ori. Când noi, primăvara, am făcut lucrări, nu le-a trebuit la nimeni, iar când prunele erau de strâns s-au găsit stăpânii”, susține contabilul.

Conducerea întreprinderii agricole „Drebozaci” crede că Ioxa a trecut de câteva ori limita bunului simț. Ucrainenii urmează să depună mai multe plângeri penale pentru deteriorarea intenționată a bunurilor străine.

„Chiar dacă admitem că recolta de prune era în discuție (se contesta cine avea dreptul la ea), atunci această situație ar fi putut fi rezolvată într-un mod complet diferit. Există o școală în Drepcăuți, în sat există și un centru pentru oamenii social-vulnerabili, urma Ziua Independenței, astăzi este o mare sărbătoare religioasă… ei ar fi putut să împartă aceste prune copiilor, oamenilor”, a spus Vasile Șincariuc.

Oamenii din sat spun că Ghenadie Ioxa trebuie să răspundă în fața legii pentru că terorizează întreaga localitatea de mai mulți ani.

„Legea este foarte “moale” la noi. Acești oameni sunt infractori de mai mulți ani, iar noi, sătenii din Drepcăuți, îndurăm de mai mult timp. Suntem bătrâni, nu avem nici o mie de lei pensia, dar ei fac așa dezastru. Așa prune frumoase și ei le-au distrus. Este de necrezut”, a declarat Victor Primimciuc.

„Este un dezastru. Când am intrat în livadă am început a plânge. Avem 70 de ani, dar așa ceva n-am văzut încă. S-au făcut și până acum multe, dar nimeni nu a luat măsuri, și poliția, și mulți alții sunt cu Ioxa. Dă Doamne să fie tras la răspundere, dar câte a făcut el și nici până astăzi nu a fost tras la răspundere pentru nimic”, a adăugat Galina Primimciuc.

Actualul primar din localitate, Angela Rurac, califică gestul fostului edil drept o răzbunare.

„Am rămas fără cuvinte. Așa ceva nu se mai poate. Acesta este un act de vandalism, o situație despre care mă doare sufletul să vorbesc. Nu pot să înțeleg ce inimă și ce suflet are domnul Ioxa pentru că el se face vinovat de cele întâmplate. Sunt sigură de asta. Noi luptăm de patru ani cu așa-numitul Ioxa care a venit aici pentru interese personale. El nu numai în livadă (agricutulură)a făcut probleme. În primărie a fost același lucru”, a precizat Angela Rurac.

Contactat telefonic, Ghenadie Ioxa a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, invocând că portatul de știri este aservit unui om de afaceri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: